Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monzó

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monzó

Vicent Gisbert Monzó

No importa el que hom és sinó on està. Les coses són, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atrévete a ser sabio! La mayor parte de los hombres están ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades más elevadas, adoptan con ávida fe las fórmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 19
  Septiembre
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  A propòsit d’Escòcia

  Escric aquest comentari el dia que se celebra el referèndum per la independència d’Escòcia i, per tant, no sé el resultat del mateix que, possiblement, la postura (com diuen al trinquet) siga el no, entre altres circumstàncies per la utilització de la por com element dissuasiu que les elits polítiques angleses (no confondre amb les del Regne Unit) han fet en últims dies de la campanya i quan el si les enquestes el donaven guanyador. Entre els arguments de la por, un dels més utilitzats, i que a l’estat espanyol també es fa, és que si s’accedeix a la independència, Escòcia (o Catalunya o València) quedaria fora de la UE sense possibilitat d’entrar pel veto que altres països podrien votar.
  Però jo em pregunte, si ares de hui Escòcia (i Catalunya i València) ja formen part de la UE on estan les raons (polítiques almenys no) perquè aquestes nacions segueixen pertanyent a la UE? Estats més petits que aquest ja hi han així com menys desenrotllats, menys poblats, amb més problemes socials, polítics o econòmics! Inclòs hi ha països com Hongria on hi ha un govern filo nazi. Per tant, on estan les raons perquè siga un cataclisme (Rajoy dixit) per la UE que Escòcia o qualsevol altra nació que hui no està configurà com estat és independitza?
  Tot, al meu entendre, és una qüestió, per una banda, d’elits (polítiques, econòmiques i socials) que no volen perdre el poder d’influència i, per altra banda, perquè aquests moviments d’alguna manera estan posant forma política al crit de molta gent de “no ens representen”. Les actuals estructures democràtiques no responen a les actuals estructures socials, hui els ciutadans ja no es fien de la democràcia representativa (o indirecta) i volen participar més activament (i directament) en les decisions que afecten els seus problemes.
  Per cert, personalment, m'espanta més el creixement dels partits (i que apleguen a governar) d’ultra dreta o neonazis que qualsevol procés independentista portat a cap de forma democràtica. Malgrat tot, aquesta circumstancia de l’ascens de l’ultradreta, si repassen l’hemeroteca, veuran que preocupa ben poc als mercats financers (que com tot hom sap ja, són els que marquen el futur dels ciutadans)

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook