Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monzó

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monzó

Vicent Gisbert Monzó

No importa el que hom és sinó on està. Les coses són, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atrévete a ser sabio! La mayor parte de los hombres están ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades más elevadas, adoptan con ávida fe las fórmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 21
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Crisi i literatura

   

  Les novel·les "Els raïms de la ira" i "La perla" del Premi Novel de literatura nord-americà John Steinbeck, deurien ser, al meu parer, llibres d'obligada lectura en les escoles, almenys en temps tant durs com els actuals. Un amic deia que la lectura del primer llibre, "Els raïms de la ira", on es retrata la cara més dura de la greu crisi americana de 1929, l'havia fet incrementar el seu compromís amb la necessitat de la pràctica individual i social de la solidaritat que, per cert argumentava, no deu confondre's mai amb la pràctica de la caritat, ja que aquesta "virtut" cristiana, segons ell, és sols un "invent" per tranquil·litzar consciencies (“qui inventà al pobre, inventà la caritat” canta Victor Manuel). D'aquest clàssic de la literatura, el gran director de cinema John Ford va fer una pel·lícula protagonitzada per Henry Fonda que, a pesar de tindre el seu segell de qualitat, fou premiada amb L'Òscar a la millor direcció, no aconseguí captar tota la intensitat dramàtica del llibre.
  El segon dels llibres anomenats, “La perla”, és una novel·la d’unes cent i algunes pàgines on es relaten les vicissituds que passa un buscador de perles que té la sort de trobar-se una ostra que al seu interior conté la perla més gran mai trobada. Aquesta circumstancia tan afortunada, evidentment, li fa nàixer l’esperança que amb els diners que traurà amb la seua venda no sols va a poder curar al seu fill de la picada d'un escorpí sinó que, sobre tot, li permetrà canviar de vida (a ell i a la seua família).
  Però clar, per a poder curar al seu fill i canviar de vida, abans deu vendre la perla al "mercat" de perles i és ací on ens trobem, amb unes pinzellades d'unes poques pàgines, la descripció més perfecta que els llibres d'economia poden fer d'allò que una minoria (aquesta és la trista realitat, són uns pocs i a més sense cap legitimitat democràtica) porta anys intentant vendre'ns com el bàlsam de "fierabràs" que ens “curarà” tots els nostres mals, és a dir, el "mercat". Sí, Kino, l'afortunat buscador de perles, va al “mercat lliure” a vendre la perla i què és troba, ni més ni menys amb les regles amorals d'un "mercat lliure" on els "mercaders" actuen col·ligats no per comprar-la sinó per expropiar-se-la ja que si deixen que la lliure competència actue els arruïnarà i, per tant, abans de perdre ells que s’arruïne Kino.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook