Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monzó

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monzó

Vicent Gisbert Monzó

No importa el que hom és sinó on està. Les coses són, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atrévete a ser sabio! La mayor parte de los hombres están ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades más elevadas, adoptan con ávida fe las fórmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 04
  Marzo
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  El cercle virtuós (dels bancs) a costa dels ciutadans

   

  El Banc Central Europeu, amb l'excusa d'incrementar la liquiditat de la zona euro, presta euros (en el que va de crisi més d'un milió d'euros) als bancs europeus a l'1% per a què aquestos compren deute públic. Cal no oblidar que aquestos bancs, també, des que començà la crisi han rebut més d'1,6 milions d'euros en ajudes per salvar-los de la fallida i ruïna.
  Bé. Aquestos bancs amb els fons prestats pel BCE el que fan és comprar deute públic a un interès major de l'1%, amb el qual, amb simples “anotacions comptables”, obtenen uns substanciosos beneficis.
  Per altra banda, els països amb el fons que obtenen de la venta als bancs del seu deute públic el que fan, obligatòriament sopena de ser castigats pels “mercats”, és amortitzar deutes que tenien amb aquestos mateixos bancs d'operacions anteriors així com, naturalment, retribuir-los els interessos corresponents. Per tant, els bancs tornen a obtindre uns suculents beneficis.
  Aplegats a aquest moment, els ciutadans i els empresaris, almenys els petits i xicotets, creurien amb la innocència del “bon home”, que els bancs, donat que ja han recuperat els fondos que prèviament havien prestat als estats, els posarien en el mercat minorista al seua abast. Doncs, no! Estan molt equivocats. Així no funciona el mercat (ni “l'Europa dels mercaders”). Els bancs, donat la manca de solvència que en aquestos moments pateixen els ciutadans i les empreses, el que fan és dipositar-los en un lloc segur. I quin llos més segur que el propi Banc Central Europeu!. Així, en aquest sentit, els bancs europeus han dipositat (palanquejats contra el risc) més de 720 mil milions d'euros en el BCE. Llavors, amb aquesta operació el cercle virtuós queda tancat i preparat per tornar a començar sense que els ciutadans i empreses hagen vist cap euro, quan aquest era l'objectiu del préstec de fons als bancs!
  No em diran que el sistema no és perfecte. El financers a més d’obtindre quantiosos beneficis amb la crisi (que dure, estan pensant!) a més amb la capacitat que tenen de manipular la realitat mitjançant el missatge, ho venen com que tot es fa en el nostre benefici.
  Com diria un amic meu "no és que són uns cracks, són uns mega cracks”!

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook