Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monzó

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monzó

Vicent Gisbert Monzó

No importa el que hom és sinó on està. Les coses són, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atrévete a ser sabio! La mayor parte de los hombres están ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades más elevadas, adoptan con ávida fe las fórmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 09
  Octubre
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Manipulació o expressió de llibertat?

   

  Durant molts anys, no sé si aleshores també ja que cada vegada m'interessa menys el futbol, en els camps del Reial i de l'Atlètic de Madrid, es rebia als equips bascs amb el crit d'Espanya! Espanya!. Que jo recorde aquest comportament no era mai força censurat i rebutjat per la majoria dels ciutadans, dels mitjans de comunicació ni, per descomptat, per les forces polítiques majoritàries. Inclòs jo diria que es veia com una reacció “natural” front a uns equips que representaven, evidentment, des de l'òptica dels que cridaven i dels que ho consentien, l'independentisme basc.
  Evidentment, aquesta manipulació política de l'espectable futbolístic en ningun moment causava el rebol polític (i social entre la gent de dretes) que ha produït, i està produint, la manifestació independentista que es va produir a l'últim partit celebrat al Camp Nou entre el Barça i el Reial Madrid. No hi ha tertúlia de política en cap mitjà de comunicació ni en cap barra de bar on no es parle (per a comdemar-ho, per descomtat) d'aquesta circumstancia. Pareix que el mon s'acaba i que Espanya ja no va a necessitar el rescat ja que Catalunya ens deixa i aquesta circumstancia implicarà que Espanya haja d'abandonar l'euro (Gallardón, díxit). Si estiguerem en l'Edat Mitjana, no seria estrany que es produira un “progromo” peró, en lloc de ser contra els jueus, contra els catalans (o contra qualsevol independentista, excepte l’espanyol)
  Em pregunte per què, aleshores, encara, a alguns els resulta tan difícil acceptar que els ciutadans puguen actuar i decidir des de la llibertat individual i col·lectiva i que l'Estat el que deu fer es posar els mitjans per a que aquesta voluntat puga ser expressada? Però no diu la nostra Constitució que els valors superiors del nostre ordenament jurídic, són la llibertat, la justícia, la igualtat, i el pluralisme polític?
  En altres paraules, si, aleshores, el nostre ordenament jurídic no preveu la possibilitat que el poble (català, valencià, basc, gallec o andalús) puga expressar-se lliurement, per manament constitucional deurà modificar-se perquè així puga ser. Els ciutadans i els pobles, es diferencien dels animals i de les colònies d'abelles, precisament, perquè poden actuar des de la llibertat i no pot ni deu haver cap instancia de la classe que siga que ho impedixca, sopena de reduir a la persona i als pobles a una condició propera a l’esclavitud.
  Però, des de temps immemorials, sobre tot, a partir que es van poder acumular els sobrants de menjar, a determinats grups de poder mai els ha interessat les expressions de llibertat, ni individuals ni col·lectives i, tot, en defensa dels seus propis, normalment, interessos de grup o de classe, disfressats, per descomptat, de "patriotisme"

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook