Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monzó

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monzó

Vicent Gisbert Monzó

No importa el que hom és sinó on està. Les coses són, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atrévete a ser sabio! La mayor parte de los hombres están ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades más elevadas, adoptan con ávida fe las fórmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 16
  Enero
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  PER LA NACIONALITZACIÓ DE LA ENERGIA ELÉCTRICA

  Des del començament de la crisi les companyies elèctriques en Espanya han ingressat 21.600 milions d’euros addicionals gràcies a què el rebut de la llum ha pujat en més d’un 60% en aquest període. Aquesta circumstància, junt amb el fet que en Espanya el sector eléctric, per molt que ho amaguen, actua com un autèntic oligopoli, ha implicat que dos de les companyies elèctriques espanyoles ocupen per beneficis la segona i la tercera posició en Europa. Així, Iberdrola, amb 3.557 milions de beneficis l’any passat, ocupa la segona posició i Endesa amb 2.771 milions de beneficis la tercera. A més, el dèficit tarifari, és a dir, la diferencia entre el cost de producció i el preu que paguem els consumidors no para de pujar, segons les companyies, situant-se en aquest moment al voltant de 30.000 milions d'euros.

  En definitiva, paguem un dels rebuts de la llum més cars d’Europa, cada dia que passa estem més endeutats i, a pesar de tot l’anterior, les companyies elèctriques no estan contentes perquè diuen que elles no són les “culpables” d’aquesta situació sinó que és l’estat - els governs - amb els impostos i amb les subvencions que han donat a la producció d’energia renovable. Evidentment, els governs, tampoc, es responsabilitzen de la situació i tiren balons fora quan no intervenen, faltant als postulats més bàsics de la doctrina neoliberal que diuen aplicar, un fictici “mercat” de la llum perquè el seu resultat no és assumible electoralment.
  Llavors, tot l’anterior, ve a posar de manifest que hi ha servicis bàsics que no deuen posar-se en mans de les regles del mercat, no sols per la seua importància social, relacionada amb el benestar dels ciutadans així com amb la productivitat de les empreses, sinó sobretot, perquè per a donar el servici es necessiten empreses tan grans que es tornen incontrolables pel mateix estat sent capaços d’imposar els seus propis interessos per damunt dels interessos dels ciutadans i empreses.
  Per tant, cal anar ja donar pas enrere en les polítiques de privatització portades a cap en les últimes dècades, emparades amb el dogma neoliberal que afirmava, de forma totalment falsa, que els “mercats” sempre actuen de forma racional i eficient, i començar a plantejar-se la nacionalització de determinats servicis fonamentals, com el del subministrament elèctric.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook