Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 02
  Septiembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  16 anys de vitalitat pel Botànic

  En l’any 1995, quan jo encara estudiava la carrera de periodisme, va nàixer la plataforma Salvem el Botànic, recuperem la ciutat. Un lustre després vaig tindre el luxe de conèixer moltes de les persones que van liderar aquest moviment cívic exemplar en la seua acció, el plaer d’escoltar les seues reivindicacions com a font informativa en la meua etapa de redactora en aquest diari, Levante-EMV. Salvem el Botànic va esdevindre un referent i un model a seguir, de fet, la primera dècada d’aquest segle XXI es va caracteritzar per la proliferació de coordinadores en defensa del territori.

  I el pròxim 30 de setembre de vesprada, 16 anys després d’una mobilització única, Salvem el Botànic convida a tota la societat valenciana a una gran festa, aquesta vegada, per celebrar la victòria, perquè l’Ajuntament de València va arribar a un acord, el passat abril, per a traslladar l’edificabilitat del solar de Jesuïtes a un altre emplaçament. La cita començarà a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València i continuarà al carrer per a vianants Gaspar Bono, junt al Jardí de les Hespèrides (un passatge que, d’altra banda, cada dia està més degradat pels excrement de mascotes...). Tindreu el programa al web: www.salvemelbotanic.org.

  A partir dels anys vuitanta del passat segle, van nàixer arreu del món (desenvolupat) el moviments anomenats NIMBY (Not in my backyard), és a dir, no al pati de darrere de ma casa, en contra de tot tipus d’infraestructures o equipaments (abocadors, aerogeneradors, antenes de mòbils, carreteres, subestacions elèctriques, instal·lacions nuclears, etc), considerats popularment dolents, desagradables, amb risc ambiental o impacte paisatgístic. Aquests grups solen ser molt locals i s’oposen a una actuació o instal·lació molt concreta, les quals no van més enllà de les fronteres del seu barri.

  Salvem el Botànic, tanmateix, ha estat molt més que un fenomen NIMBY. Els seus impulsors no han mirat el seu entorn més pròxim ni interessos particulars, ben al contrari, han dedicat moltes hores de la seua vida a promoure la protecció d’un indret històric de la ciutat de València amb visió de futur i sentit de la responsabilitat col·lectiva. A més, la seua lluita ha tingut tres pilars fonamentals que s’han retroalimentat i han enfortit la plataforma. En primer lloc, la implicació ciutadana, compartir les reivindicacions ha estat clau, i sempre en to positiu. En segon, la lluita en l’àmbit legal, la qual implica un important esforç de seguiment dels processos administratius, com també la contractació d’advocats i fer front a importats costos econòmics (finançats de la butxaca pròpia i de gent anònima que els ha fet costat). I, en últim terme, també fonamental, una seua estratègia de comunicació pròxima als mitjans de comunicació, accessible, educadora, dialogant i també protagonitzada per accions cridaneres, amb imatge atractiva per a les càmeres.

  L’Almodí acull aquests dies l’exposició ‘L’Albufera i la Devesa de València. Cent anys nostra’. La mostra, molt ben documentada tant en el recorregut històric com en aspectes de biodiversitat, silencia un altra de les mobilitzacions ciutadanes més importants a la nostra ciutat, El Saler per al Poble, sorgit als anys setanta en contra dels diversos plans de construcció de torres d’apartaments al Saler i infraestructures educatives al cor de l’actual reserva integral. Les administracions que han finançat el projecte, Ajuntament i Diputació de València i Generalitat Valenciana no han volgut donar cap protagonisme als ciutadans que es van deixar la pell en contra de la urbanització de la façana litoral del parc natural (declarat el 1986). La reivindicació per a recuperar el solar de Jesuïtes per a la ciutat encara ha de continuar, però tant de bo no oblidem mai els promotors i la significació de Salvem el Botànic, els quals sense cap dubte, han fet història.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook