Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 06
  Junio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Acciona deixa els Jaume I

  Premis Rei Jaume I, Premios Rey Jaime I, King James I Prizes. En trilingüe al 33,3%, com promouen el conseller Font de Mora i el president Camps. Però el ben cert és que s´imposa el castellà: és la Fundación Premios Jaime I la responsable d´aquests guardons, creada per la Generalitat Valenciana i la Fundación Valenciana de Estudios Avanzados (amb un web unilingüe, castellà, o jo no he sabut trobar la pestanya lingüística). La nostra llengua i cultura, juntament amb l´urbanisme, el paisatge i la sostenibilitat són víctimes aquests dies. El valencià i el sistema educatiu públic autonòmic atesos els anuncis del conseller d´Educació en funcions, no ens oblidem. I la resta d´àmbits, per la seu exclusió als guardons Jaume I.


  El Premi Jaume I Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat es va crear el 2005. El seu objectiu era «primar les idees sobre el paisatge i la influència del canvi climàtic, la sostenibilitat i el disseny urbanístic», tot tenint en compte que un elevat percentatge de la població mundial viu en grans ciutats i que va en increment. Enguany, el secretari sine die de la Fundació Premis Jaume I, Santiago Grisolía, també president del Consell Valencià de Cultura, va anunciar que aquest guardó ha estat suprimit per «l´absència de patrocinador». Perquè els Jaume I són quantiosos reconeixements —100.000 euros lliures d´impostos per guardó— finançats per BP, l´Autoritat Portuària de València, Bancaixa, Cierval, el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, Fira València, Gasmedi, Iberdrola, Mercadona, EDEM, AVE i l´Ajuntament de València. A més, la reunió del jurat, amb una gran presència de premis Nobel, implica un cost de mig milió d´euros.


  Durant sis anys Acciona ha assumit Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat, el qual ha distingit Fernando de Terán, Antonio Lamela, Alfonso Vergara, M. Solà-Morales, Joan Nogué i Rafael Moneo. Però enguany aquesta corporació empresarial, cotitzant l´Íbex-35 i definida a ella mateixa com «la primera companyia en desenvolupament i sostenibilitat a Espanya», ha donat l´esquena a aquests guardons. La crisi? El prestigi de les institucions valencianes? El Tribunal Europeu de Justícia també ha fet protagonista l´urbanisme valencià. Aquesta vegada per considerar que les normatives autonòmiques no vulneren directives europees de contractació, entre altres. La sentència (la poden llegir a http://bit.ly/ mOk69Q) no parla de la voracitat de la rajola, ni de la degradació paisatgística ni de model de desenvolupament insostenible. Així que el conseller Cotino ho té molt clar: ja comença a buscar inversors per a l´art de l´alicatat.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook