Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 20
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Adéu a l'aigua i al progrés

  La Fundació Aigua i Progrés, finançada bàsicament per la Generalitat Valenciana, va gastar 68.000 euros per pagar publicitat del derogat transvasament de l´Ebre la passada primavera, a fi de ressuscitar l´obra bandera del PHN de cara a les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig. Va ser la seua última gran gesta al servei de la dreta, ja que només una desena de dies després de la victòria del PP als comicis del passat novembre, el Consell va liquidar-la, juntament amb altres fundacions a fi d´estalviar.

  Estalviar, després dels episodis de desfalc i saqueig? Tot just, mentre veiem l´expresident Francisco Camps i el diputat popular a les Corts Ricardo Costa declarar al TSJ, coneixem les despeses fetes amb diners públics en Emarsa, la Ciutat de les Ciències, Terra Mítica, el cas Brugal, la Generalitat compra Valmor i tot el seu deute milionari, o la Fundació Nóos, perquè, com no, València havia de ser una de les administracions autonòmiques que regalava els fons dels contribuents amb una major alegria i despreocupació. Solament per aconseguir una foto amb Iñaki Urdangarín. Aplaudiments.

  Certament, es fa difícil parlar de medi ambient amb el desbaratament econòmic fet pels nostres polítics, amb una certa complicitat de la ciutadania, i que la crisi ha destapat als quatre vents. Tanmateix, ni notícies ni rumors són optimistes per a l´àmbit de l´ecologia. En primer lloc, la desfeta financera mundial no està inspirant el canvi de model econòmic, les teories de decreixement i la sostenibilitat són ignorades pels poders públics, incapaços de canviar les dictadures dels mercats. I el fracàs de l´última cimera del clima a Durban ha estat un altre trist exemple.Com a segon episodi, a principis d´aquest mes, les grans organitzacions ecologistes del país, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/Birdlife y WWF demanaven al nou president Mariano Rajoy que mantinguera l´organigrama del Ministeri de Medi Ambient. Però sembla que la carta als Reis dels conservacionistes no ha arribat enlloc i el PP inclourà els competències ambientals, segons s´ha dit extraoficialment, al departament d´Infraestructures.

  La dreta no enganya. El medi ambient no era la seua prioritat, ni al discurs ni al programa. A més, i com a tercera mostra, el nerviosisme s´agreuja davant la decisió del govern conservador de Canadà -liderat per Stephen J. Harper des de 2006- de retirar el seu compromís del Protocol de Kioto, amb una argumentació econòmica. L´Estat espanyol -integrat a la Unió Europea, adalil ambiental en les negociacions mundials- continua mantenint fidelitat al conveni per reduir les emissions d´efecte hivernacle, tot i que els deures estan per fer i això implicarà un important cost. Espanya podia incrementar el vessament de CO2 un 15% de 1990 a 2012 i en aquest moment la pujada ja supera el 22%. Ara cal esperar les primeres decisions de l´Executiu de Rajoy i veure si la balança del canvi climàtic es decanta a favor del medi ambient o cap a l´economia.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook