Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 22
  Noviembre
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  Aire irrespirable

  La boina d´aire contaminat a Madrid porta a les primeres planes el problema de la pol·lució atmosfèrica. Aquest nivell de degradació ambiental no seria una notícia de tant d´impacte i abast si no implicara l´atac directe a la gran divinitat del vehicle privat. Perquè quan la producció i venda de cotxes marca la vitalitat econòmica d´una societat, qualsevol mesura per posar límits a la velocitat i l´ús d´aquesta modalitat de transport resulta impopular.

  Les condicions atmosfèriques anticiclòniques dificulten la dispersió de contaminants com ara el diòxid de nitrogen, el qual ha obligat a restringir el trànsit a la capital. La imatge grisa de la silueta de Madrid hauria de fer reflexionar al voltant de la qualitat de l´aire que es respira a les grans ciutats „i no solament durant aquests episodis„, ja que són un factor de salut de primer ordre. L´Agència Europea de Medi Ambient tornava a advertir fa dos anys que més del 90 % de la població urbana comunitària viu en entorns que superen els llindars com ara d´ozó troposfèric o de partícules en suspensió. I l´Organització Mundial de la Salut estimava en 2012 que la pol·lució atmosfèrica provoca cada any 3,7 milions de defuncions prematures, a banda de greus malalties.

  Es vincula el control de les emissions contaminants a les polítiques de mitigació del canvi climàtic, tanmanteix, l´aire cada vegada més nociu dels nostres entorns urbans obliga a repensar el model de mobilitat per motius de benestar de la població. Alhora, hauria d´inspirar les administracions responsables a desenvolupar un control exhaustiu, ja que caldria recordar que fa un temps es va donar a conèixer que els punts de vigilància atmosfèrica s´ubicaven en llocs de baixa densitat de trànsit com ara Vivers o l´Albufera.


  A la ciutat de València, tant l´alcalde, Joan Ribó, com la regidoria de Giuseppe Grezzi han mostrat valentia per pacificar el trànsit al centre, però és prioritari que en l´àmbit autonòmic es coordinen polítiques transversals de control de la contaminació per garantir alhora la millora ambiental i la salut de la població. Del contrari, el nostre aire vora la Mediterrània també esdevindrà irrespirable.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook