Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 07
  Mayo
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Avancem-nos als incendis

  Les flames estan donant molts avisos. Des de l'incendi de la Calderona el passat febrer, fins els casos més pròxims a la primavera a Barx, la serra Perenxisa, Cullera, Sogorb, el Parc Natural del Montgó, Montserrat, Llombai... Els focs forestals no poden perdre's en flashos informatius de curta durada ni en polèmiques polítiques sobre el temps que van tardar en arribar els efectius d'extinció. Aquests fets de gran incidència en la conservació de la biodiversitat i la seguretat ciutadana estan reclamant un pla d'actuació ben coordinat i amb dotació suficient per part de la Generalitat Valenciana per a evitar grans pèrdues ambientals com ara la del sinistre de Xelva del juny de 2012, amb més de 600 hectàrees cremades, el responsable del qual acaba de ser condemnat a tres anys i 11 mesos de presó.

  Més enllà de les espurnes pirotècniques, la crema de restes agrícoles, els llamps adormits o l'acció humana deliberada de piròmans cal assumir que el territori està extremadament sec. No plou des del setembre, alhora que el vent predominant ha estat el ponent i les temperatures han arribat a valors molt elevats. El passat abril, de fet, la Comunitat Valenciana va tindre una anomalia tèrmica de 3,8 graus, encara que a l'interior autonòmic va ser de 4,5 graus, segons l'Agència Estatal de Meteorologia. És a dir, la temperatura mitjana de 16,3 graus va superar en molt la de les últimes dècades i, per tant, va ser l'abril més càlid des dels anys cinquanta. Quan precisament aquest mes es coneix per les seues pluges abundants. Des de l'Aemet, a més, ens recordaven que l'any passat en les mateixes dades es produïa un gran nevada la qual, fins i tot, generava polèmica sobre el fred primaveral i les possibilitats d'una absència d'estiu.

  L'incendi a la serra Perenxisa, amb diversos fronts disseminats i l'afecció a habitatges, també va mostrar l'escassa protecció de les urbanitzacions ubicades en zones de muntanya, tot i l'obligació dels ajuntaments de disposar de Plans d'Autoprotecció previstos pel Pla Especial front al risc d'Incendis Forestals (PEIF) d'àmbit autonòmic. A més, la visita de la zona afectada, on no queda ni un bri verd, mostra no sols l'horror urbanístic, sinó el fracàs de l'extinció d'aquest sinistre.

  La Conselleria de Governació ha anunciat una guia de mesures d'autoprotecció, un intent interessant, tanmateix, caldria anar molt més enllà i obligar a la disposició de mesures efectives i, en definitiva, al compliment de la normativa. Perquè les condicions climàtiques ja obliguen a accions responsables per part de la ciutadania i de les autoritats. Hem d'escoltar els avisos de les flames i avançar-nos als incendis abans que lamentar noves pèrdues d'ecosistemes. És urgent ja l'elaboració d'una planificació autonòmica contundent per evitar cremes i altres riscos alhora que advertir tota la societat que som en una situació d'excepcionalitat davant el foc.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook