Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 25
  Junio
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  Conselleria amb cor climàtic

  La defensa del transvasament de l’Ebre va estar una de les banderes del Partit Popular i, així, l’expresident Francisco Camps no va dubtar en batejar una conselleria amb quatre conceptes, un dels quals era l’aigua –juntament amb el medi ambient, l’urbanisme i l’habitatge. Ara, el nou Govern valencià sorgit del pacte de les esquerres anuncia el seu compromís de lluitar contra l’escalfament global tot creant un departament autonòmic on el canvi climàtic s’alinea en igualtat de condicions al medi ambient, l’agricultura i el medi rural.

  El bateig de les conselleries va més enllà de nomenclatures funcionals, continuen arrossegant una important càrrega ideològica. En conseqüència, més que noms de departaments autonòmics constitueixen desitjos, autèntiques declaracions de voluntats, com ara l’economia sostenible –molt compatible amb e l canvi climàtic- la sanitat universal o la política inclusiva.

  Alegra veure el binomi canvi climàtic en el nom propi d’una conselleria perquè el territori valencià no només presenta un important retard en l’aplicació de mesures de mitigació i adaptació, sinó destacables mancances tant en diagnosi científica com en cultura de la sostenibilitat. Perquè la ideologia conservadora espanyola s’ha sentit més còmoda amb posicions crítiques amb el consens climàtic dels experts. I tot i que no s’han presentat com a negacionistes bel·ligerants si han conreat els dubtes en tots els àmbits.

  Del nom del departament caldrà passar a l’acció i la decisió amb fermesa. Tenim en marxa II Estratègia Valenciana contra el Canvi Climàtic (2013-2020) i hi ha un Comitè d’Estudi, tanmateix, cal començar a posar bases robustes per afrontar aquest gran repte ambiental amb una rellevant influència en l’economia i la salut pública. Necessitem informes de proximitat, similars als promoguts pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya –de 2005 i 2010- els quals estudien integralment la biodiversitat, l’economia o el territori autonòmics per establir directrius polítiques coordinades amb criteris científics.

  El clima és “un bé comu de tots per a tots”, com diu el Papa Francisco a la seua recent Encíclica Laudatio Si’. Cal “prendre consciència de la necessitat de realitzar canvis dels estils de vida, de producció i consum per combatre l’escalfament o, almenys, les causes humanes que el produeixen o accentuen”, assevera el Pontífex.

  Ara que el Papa Francisco allunya el Vaticà del negacionisme i afrontem el compte enrere cap a la Cimera de París, la COP 21, on s’ha de renovar l’acord internacional contra l’escalfament, és molt benvingut el cor climàtic a l’ànima de la conselleria ambiental.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook