Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 24
  Octubre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Construint el futur

  Si no coneixem el nostre territori, mai no podrem estimar-lo. I si desconeixem la nostra cultura tampoc l´arribarem a valorar ni a sentir-nos identificats amb ella. Tant territori valencià com cultura en valencià deuen molt a Edicions Bromera, una xicoteta iniciativa nascuda fa 25 anys a la Ribera, sota el comandament de Josep Gregori, la qual ha esdevingut un autèntic buc insígnia, capdavantera i en adaptació constant a la indústria cultural del llibre i les noves tecnologies. Ha venut set milions d´exemplars, té en cartera 400 autors i més de 1.800 títols agrupats en 40 col·leccions.

  Però més enllà de les xifres empresarials il·lustratives, i imprescindibles, Bromera té cor, ànima, sentiments i un carisma especial. No li fa falta elaborar els tan de moda informes de Responsabilitat Social Corporativa perquè aquests valors ja estan integrats en el seu ADN. La independència, a més, és la bandera que ha onejat Bromera en aquest quart de segle d´evolució permanent. «Conservem la llibertat per a publicar allò que realment volem», argumenten. De fet, em considere una periodista privilegiada perquè Bromera em va encarregar els meus primers dos llibres (El canvi climàtic a casa nostra i El planeta i tu. Idees pràctiques per a cuidar el medi ambient) pel seu genuí compromís amb el medi ambient.

  Així, podem assegurar que hem tingut el luxe d´acompanyar-los en la seua recuperació dels clàssics valencians —mitjançant edicions cuidades i accessibles— les obres de gran format dedicats a la nostra natura, l´edició d´autors reeixits actuals, tant d´ací com d´àmbit internacional, la descoberta d´escriptors contemporanis i l´aposta per la formació. Perquè Bromera es va crear només tres anys després de l´aprovació de la llei d´Ús i Ensenyament en Valencià i gràcies al seu vessant pedagògic, no sols ha creat una generació Bromera, sinó que ha creat escola. Ha aconseguit navegar amb èxit i dignitat entre els capricis lingüístics dictats per la política i ha oferit productes excepcionals. I la seua vocació cultural la trobem en molt diverses inicatives com ara la Fundació Bromera per a la Foment de la Lectura, dirigida per Josep Antoni Fluixà, el patrocini i publicació dels Premis Literaris Ciutat d´Alzira o la col·laboració amb la Universitat de València en la divulgació de la ciència, iniciada el 1995 amb la Col·lecció Sense Fronteres.

  El passat 7 d'octubre Bromera va celebrar el seu 25 aniversari al Teatre Musical de València en un acte entranyable i emocionant. Obrint Pas va mostrar el seu talant més combatiu en defensa de la cultura i l´ensenyament en valencià. En acústic, van posar la banda sonora als 25 anys de Bromera, alhora que ens recordaven amb peces com ara «Al país de l´olivera» que encara ens queda país per reivindicar. Bona prova va ser l´absència de representació institucional. Entre altres, sorprèn —o ja no— el menyspreu mostrat pel conseller d´Educació de torn, José Císcar. «Només hem fet una xicoteta aportació, però tenim la vocació d´anar construint el futur», afirmava amb humilitat Gregori. Tanmateix, Bromera ja forma part de la nostra història recent i ha fet país amb el seu estil ferm, rigorós, dialogant, discret i dolç.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook