Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 24
  Diciembre
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  El clima de Lima a València

  El paper de tarongers i garroferes en la mitigació del canvi climàtic; la funció de les zones humides en la regulació del cicle del carboni; les innovadores eines de la teledetecció per estudiar la vegetació i el sòl; els nous reptes de la gestió forestal i ramadera davant l’increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle; l’impacte de l’augment tèrmic en la flora valenciana, els recursos hídrics de la conca del Xúquer –les escorrenties podrien reduir-se al voltant del 12% durant els pròxims cent anys- i el clima al Mediterrani; fins i tot, l’educació ambiental i la comunicació mediàtica del fenomen. Aquesta és una mostra dels àmbits d’investigació que es desenvolupen en relació al canvi climàtic en l’àmbit valencià, tots ells amb una important incidència en l’economia, l’agricultura i la conservació dels boscos i la biodiversitat.

  Mentre a Lima s’ha celebrat aquest mes la Cimera del Clima COP20 de les Nacions Unides, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, dirigida per Isabel Bonig, ha convocat la III Reunió del Comitè d’Estudi de Canvi Climàtic a la Comunitat Valenciana on va quedar palesa la diversitat de projectes innovadors de recerca que lideren diverses entitats acadèmiques, com ara la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, a més d’altres centres, el mateix departament autonòmic, especialment, en l’àmbit de flora i fauna o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Tot, malgrat la dràstica reducció d’inversió pública a la ciència decidida pel Partit Popular, els entrebancs que els investigadors de les universitats públiques troben per aconseguir fons estatals davant l’incompliment de dèficit públic per part de la Generalitat Valenciana i els retalls de finançament des del Govern autonòmic al CEAM o l‘IVIA fins posar en perill la seua continuïtat.

  Les capitals peruana i valenciana han viscut aquests dies paral·lelismes climàtics, tenint en compte les diferències d’escala. A Lima s’ha arribat a un altre acord de mínims perquè d’ací un any, a la Cimera del Clima de París, se signe un compromís internacional vinculant de reducció de les emissions de CO2 i s’aprove el protocol que haurà de substituir el de Kioto a partir de 2020. De moment, però, cada país haurà de fer els seus deures i, potser, la bona notícia és que Xina i els EUA es mostren col·laboradors.

  A València, la reunió d’experts mostrava la gran capacitat científica per fer possible l’adaptació i mitigació al canvi climàtic, tanmateix, com a Lima, es retarden les decisions per activar la II Estratègia Valenciana contra el Canvi Climàtic (2013-2020), les mesures de la qual hauran de passar del paper al territori quan abans millor.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook