Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 14
  Abril
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Ecologia Economia

  El crim de les tovalloletes

  Hàbits respectuosos amb el medi ambient a colp de multa. Aquesta és l’aposta de l’Ajuntament de València, en lloc de la informació i l’educació. Si les tovalloletes humides generen un problema en el tractament de les aigües residuals perquè la ciutadania les llança sense mirament a la tassa del vàter, doncs es muntaran patrulles de vigilància del clavegueram i es penalitzarà els responsables. També es faran interrogatoris als veïns de les finques? I enquestes als turistes a la seua arribada a l’aeroport?

  La notícia sobre la nova ordenança municipal de sanejament pot resultar cridanera, ja que cada any, segons la regidora Maria Àngles Ramon-Llin, es recullen tres tones de tovalloletes a les estacions de bombeig, les quals dificulten els processos de depuració. Però tanta responsabilitat té l’ajuntament en controlar aquests abocaments, com en fer possible el seu control. La proposta de revisió de les arquetes de les façanes –i no dels hotels, els centres comercials, museus, etc- resulta delirant perquè es tracta d’una contaminació difosa, la responsabilitat individual de la qual és quasi impossible de mesurar.

  L’alternativa al sistema punitiu: l’educació ambiental, tan poc conreada pel Partit Popular a terres valencianes. I també la col·laboració amb la indústria per informar dels riscos d’aquestes deixalles.

  EL BENEFICI ECONÒMIC D’UNA VALÈNCIA MÉS NETA

  Si obrim el debat dels residus, potser és hora d’abordar altres dinàmiques amb impacte econòmic perquè afecten la imatge de la ciutat. Els excrements de les mascotes a la via pública, el llançament d’envasos o restes de cigarretes fora de les papereres, les pintades a les façanes... Fins i tot, la mateixa responsabilitat de l’ajuntament en mantindre un centre històric únic farcit d’horribles contenidors atapeïts de fem, també en llocs emblemàtics per la seua riquesa patrimonial. S’ha calculat en quins termes econòmics milloraria la marca d’una València més neta? Perquè el crim de les tovalloletes al clavegueram resultaria quasi anecdòtic.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook