Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 27
  Junio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  El medi ambient de Bonig

  Silenci i medi ambient. Una parella cada vegada més inseparable. Progrés i medi ambient. Un tàndem que intenten fer-nos veure impossible. Per què la societat valenciana no arriba a interioritzar la importància de la biodiversitat? Aquest era un dels neguits dels biòlegs de la conservació que van participar en les jornades «El Rumbo del Arca 2.0» celebrades a Alfàs del Pi fa uns mesos i promogudes per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, des d´aquesta setmana, d´Infraestructures, Territori i Medi Ambient.

  El segrest de la informació ambiental per part de les administracions és una de les claus de l´oblit generalitzat de la ciutadania davant qüestions tan vitals per a la qualitat de vida i la salut com ara l´ecologia i la sostenibilitat. Silenciar temes ambientals no ha estat l´única pràctica deliberada de la Generalitat Valenciana des dels temps del president Eduardo Zaplana, qui va imposar un control ferri de qualsevol contingut informatiu, fins a les recents legislatures encapçalades per Francisco Camps (qui, d´altra banda, ha posat en pràctica les nocives compareixences davant els periodistes sense preguntes). També ho ha estat la banalització de la biodiversitat: quin polític s´ha resistit a fer-se la fotografia bucòlica reintroduint una tortuga careta al medi marí?

  El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí acaba de publicar la setena edició del «Perfil ambiental de España 2010» (http://bit.ly/m3shNX), un informe anual editat amb la voluntat d´aconseguir una «eficaç conscienciació en temes ambientals», per a la qual és «precís desenvolupar una política d´informació seriosa, transparent i a l´abast de tot tipus de públic», argumenta la secretària d´Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera. D´aquesta manera, es referma el compromís amb la Convenció d´Aarhus sobre l´accés a la informació, la participació de la ciutadania en la presa de decisions i l´accés a la justícia en assumptes ambientals, ratificada pel Govern en 2004. Dos anys després es va aprovar la llei estatal reguladora d´aquests drets i a la nostra Conselleria hi ha, des de 2010, una Comissió d´Experts, coordinada pel Centre d´Informació i Documentació Ambiental (Cidam), a fi de vetllar per l´accés a la informació ambiental al territori autonòmic.

  La responsable de la nova Conselleria d´Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, va apostar en la seua primera intervenció —segons la nota oficial— per «posar en valor el nostre territori» perquè «les infraestructures són fonamentals per fer de la Comunitat la plataforma logística del sud d´Europa». A més, va destacar «el valor de l´urbanisme en la Comunitat». Els nervis, segurament, van trair Bonig en la seua estrena perquè va deixar de banda el tercer gran àmbit de la seua conselleria, el de medi ambient.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook