Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 27
  Marzo
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Els 500.000 valencians en atur salvats per l'Ebre

  L´Ebre tant val al Consell per a un trencat com per a un descosit. No sols salvarà totes les nostres zones humides i garantirà el futur del turisme barat a la nostra costa, sinó que també podrà acabar amb tot l´atur al territori valencià i, fins i tot, donar doble jornal a unes 100.000 persones. Proverbial. La Comunitat Valenciana té la cinquena taxa d´atur més elevada de l´estat, sense contar Ceuta i Melilla. En total, 526.440 persones desocupades. Però el president Francesc Camps —qui va viure ahir un altra manifestació ciutadana contra la seua gestió sense cap rubor— ja ho té tot pensat. I així ho ha comunicat o encarregat a la Fundació Aigua i Progrés.


  Si tenim 526.400 aturats, la construcció del derogat transvasament de l´Ebre haurà de generar un total de 500.000 llocs de treball, tant directes com indirectes. Alhora, la transferència hídrica Tajo-Segura en crearia 180.000. Així ho manifesta la campanya publicitària iniciada per la Fundació Aigua i Progrés, creada el 2005 amb el suport ideològic i financer de l´executiu valencià de Camps, pocs mesos després que el Govern central derogara el desviament de 1.050 hectòmetres cúbics anuals amb una modifició de la llei del Pla Hidrològic Nacional de 2001. L´aritmètica és d´allò més transparent. I l´original lema de la campanya: «Encara estem a temps», préstec d´organitzacions conservacionistes com ara Greenpeace, les quals utilitzen aquesta consigna fa anys per a promoure la consciencia ambiental al respecte del canvi climàtic.


  La taxa d´atur a Espanya és del 18,6%, segons el balanç d´aquest febrer, i a la Comunitat Valenciana la xifra arriba al 20,9%. Només ens superen, per aquest ordre, Extremadura (24,8%), Canàries (24,1%), Andalusia (23,9%) i Castella-La Manxa, tot llevant Ceuta (30,2%) i Melilla (34,6%). Euskadi disposa del menor índex de desocupació (13,9%), mentre que Madrid té un 14% i Catalunya, un 15,9%. Aquests números no ajuden a fer cap broma i la seua utilització electoralista és una autèntica falta de respecte tant a totes les persones desocupades com a la societat valenciana en general. Les cunyes publicitàries d´Aigua i Progrés anuncien 514.000 raons i 180.000 motius per defensar els dos transvasaments. Enhorabona als publicistes, en pràctiques, suposem. I llàstima dels 68.000 euros de despesa en aquesta iniciativa electoralista.


  El transvasament de l´Ebre com a instrument generador d´ocupació durador i sostenible és el títol de l´informe dirigit pel professor Joaquín Melgarejo, del departament d´Anàlisi Econòmic Aplicat de la Universitat d´Alacant. No podia faltar la sostenibilitat en aquests temps. Paradoxalment aquesta setmana, quan s´han inaugurat una nova terminal de L´Altet i l´aeroport de Castelló. Aquest segon, sense autorització per operar, a tres dies del límit marcat per la Llei electoral i amb unes xifres a totes llums sostenibles perquè la societat pública Aerocas (Generalitat, 98% i Diputació de Castelló, 2%) ha garantit el cost zero a l´empresa concessionària. De tota manera, sempre ens queda l´aigua de l´Ebre per compensar qualsevol entrebanc.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook