Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 01
  Junio
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  "És bo per a l'economia fer front al canvi climàtic"

  Mary Ritter és Catedràtica emèrita d'Immunologia en el Imperial College de Londres. És ex-directora executiva i una de les promotores de la iniciativa europea Climate-KIC (KnowledgeInnovationCommunity), que recentment ha inaugurat la seua seu a València, al Jardí Botànic de la Universitat de València.

  Quins paral·lelismes podem trobar entre la recerca en immunologia i el desenvolupament de tecnologies verdes contra el canvi climàtic?
  El canvi climàtic té un impacte tan ampli que abasta una gran gamma de disciplines. Tot és rellevant pràcticament, i la immunologia no ha de ser una excepció. Els canvis en la distribució de malalties infeccioses deguts a l'escalfament global, les temperatures extremes (ja siguen fredes o càlides) i els canvis en la nutrició com a conseqüència de l'escassetat d'aliments poden tenir un impacte directe en la salut. Sovint, les eines intel·lectuals de les quals disposem en la investigació es comparteixen i són transferibles independentment de la disciplina.

  Tenint en compte que el planeta està emmalaltint a causa de les emissions fetes per l'home, segons Climate-KIC, quines serien les pautes per recuperar-lo?
  Hem d'adoptar un doble enfocament. D'una banda, innovar per posar el focus en la mitigació i així reduir les emissions, per arribar a una economia basada en zero emissions de carboni. D'altra banda, innovar per a adaptar-se i així limitar l'impacte en les persones i les infraestructures que han estat conseqüències del dany que la humanitat ha creat. Podem aconseguir aquesta mitigació i aquesta adaptació a través de la formació en les persones, la creació de productes i serveis i la influència en la política.

  És l'emprenedoria una recepta innovadora per a resoldre un problema ambiental?
  Sens dubte, les empreses poden ser amigues del medi ambient (així com també enemigues). De fet, resulta crucial que el que fem siga assenyat des del punt de vista comercial, així el món es pot permetre fer els canvis necessaris. Només d'aquesta manera podrem convèncer els polítics que no només és essencial fer front al canvi climàtic, sinó que també és factible, assequible i bo per a l'economia i la creació de nous llocs de treball. Així ho recolzen informes d'economistes com el de Nicholas Stern. També es va arribar a discutir aquesta qüestió al Fòrum Econòmic Mundial de Davos el gener d'aquest any.

   

  Podeu llegir l'entrevista completa a Mary Ritter al web de la Revista Mètode de la Universitat de València. El monogràfic del seu número 85, primavera 2015, Viure amb el canvi climàtic, està coordinat pel professor Bienvenido Leon, professor de producció televisiva i periodisme científic a la Universidad de Navarra.

   

   

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook