Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 28
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Espanya no necessita Ciència ni Cultura

  “Lo que España necesita”. Així es titulava el programa electoral del Partit Popular. I ara, en el primer disseny de ministeris del nou president Mariano Rajoy, veiem que Espanya no necessita ni ministeri de Ciència ni de Cultura. I quasi tampoc de Medi Ambient, àrea que queda en tercera línia al departament dirigit per un ex-ministre, Miguel Arias Cañete, que repeteix en Agricultura, recordat per les seues declaracions escassament conservacionistes. Alhora, desapareix la Secretaria d’Estat per al Canvi Climàtic. Poc sorprenent, d’altra banda.

  Després del desconcert inicial provocat per l’absència del Ministeri de Ciència i Innovació, el BOE del dia de la loteria de Nadal aclaria dubtes: el Ministeri d’Economia i Competitivitat, dirigit per Luis de Guindos, disposarà de la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació. D’aquesta manera, es trenca una tradició, potser com a resultat de la situació financera actual, perquè la ciència abans d’avançar de manera independent sempre havia estat lligada a Educació, des de que Adolfo Suárez en la primera legislatura va crear el Ministeri d’Educació i Ciència.

  Ens quedem amb tots els dubtes i temors aquestes festes. La desaparició del Ministeri de Ciència sona a una davallada de la inversió pública en recerca, precisament ara, quan cal apostar per la I+D+i com a factor clau d’un model de creixement econòmic amb futur en aquest context d’economia globalitzada. Perquè ja no podem produir més barat per a eixir de la crisi o crear llocs de treball, sinó promoure per productes i serveis d’alt valor afegit, encara que siga una aposta a mitjà i llarg termini. També resten en la incertesa la creació de l’Agència Estatal d’Investigació i entitats que han treballat tant per a impulsar la cultura científica i de la innovació com ara la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) creada, d’altra banda, en temps del Govern Aznar, ara fa deu anys.
   
  QUÈ PATENTEN ELS NOSTRES INVENTORS?
  Els retalls en ciència vindrien després de dues legislatures amb pressupostos expansius en aquesta matèria i un creixement tant en dotació d’infraestructures com en nombre d’investigadors dedicats a I+D, un 36% entre 2004 i 2009. Un altre dels indicadors importants de la producció tecnològica són les patents i també van en augment.

  L’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans ha analitzat les dades de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques durant el període 2000-2008 i ha detectat un “creixement moderat” en les patents sol·licitades per Catalunya, el País Valencià i Balears, les quals representen el 36% de les 20.186 demanades des d’arreu l’Estat espanyol. Catalunya va presentar el 24% de global espanyol, València menys de la meitat, un 11,2% (de 226 en 2000 fins les 262 en 2008, amb un pic en 2007 de 282) i Balears es va quedar en un 0,8% estatal.

  En 2001 s’ha aprovat la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, coincidint amb el 25 aniversari de la primera norma estatal de ciència, i és el Partit Popular qui prendrà les primeres decisions. La seua voluntat, segons el programa, és “potenciar una investigació dirigida a la resolució innovadora dels problemes als quals s’enfronta la societat”. Així que, de moment, ens quedem amb les vuit mesures promeses a l’apartat ‘Noves fronteres per a la ciència i el coneixement’.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook