Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 04
  Noviembre
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Fabra i la ciència improductiva

  La investigació ha de servir «a la vida real i no quedar-se en simples prototips», a més, en aquests moments «no hi ha temps per destinar esforços a allò que no siga productiu». Amb aquestes sentències, Presidència de la Generalitat es desentén de la recerca científica, alhora que intenta confondre sobre la utilitat de la ciència. Només la innovació aconseguida a través del coneixement científic podrà fer front a la crisi econòmica mitjançant productes competitius d´alt valor afegit. És a dir, ascendint de categoria i mirant un horitzó a mig termini. En ciència, la qüestió no és tan senzilla com pretenen fer veure, cal conrear molta ciència bàsica per a aconseguir aplicacions viables i útils, eixes de «la vida real» a les quals es referia Alberto Fabra.

  La tendència del Partit Popular és confiar al lideratge empresarial el desenvolupament de la ciència, encara sense facilitar les eines i, potser, oblidant sovint que el nostre teixit està constituït majoritàriament per xicotetes i mitjanes empreses, de sectors tradicionals i baixa intensitat tecnològica, amb un escàs múscul i capacitat per a la inversió en recerca. L´esborrany de l´Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d´Innovació (2013-2020) del Ministeri de Ciència i Competitivitat, prevista en la Llei de la Ciència de 2011, tot i la literatura emanada de la normativa europea, sí reconeix una rellevant debilitat de l´economia espanyola: «la baixa participació del sector empresarial en el finançament l´I+D, inferior als països de l´entorn». Com també «el baix grau d´inserció d´investigadors, doctors i tecnòlegs en el teixit productiu».

  «El nombre d´investigadors incorporats a les empreses per a desenvolupar activitats d´I+D+i es manté en nivells clarament insuficients, en relació a la població activa, per a potenciar el lideratge tecnològic i les capacitats d´innovació del teixit productiu», segons el document del Ministeri d'Economia, el qual també considera que aquests actius són fonamentals per a «recuperar la senda del creixement», frase mítica dels ministres de Rajoy.

  I mentre els polítics llancen el llast de la ciència i la confien als empresaris, s´ha iniciat una campanya de recollida d´adhesions en l´àmbit europeu per a exigir els responsables polítics que es comprometen a inversions en recerca (www.no-cuts-on-research.eu). La iniciativa, sorgida amb motiu de la discussió del pressupost per a la UE (2014-2020), inclou la carta oberta signada per 42 premis Nobel i cinc medalles Fields on argumenten que transformar el coneixement en innovació «és l´única manera de dotar a Europa d´avantatges competitius».

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook