Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 09
  Noviembre
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Fèlix i fum, de nou a l’Albufera

  Més de quatre dècades després, la veu de Félix Rodríguez de la Fuente es va tornar a sentir a l’Albufera. I el seu discurs reivindicatiu de conservació de l’espai natural, alhora que les crítiques a la contaminació, sorprenen perquè continuen avui molt vigents. Ja no es lluita contra el gran projecte franquista d’urbanització del Saler, tanmanteix, el parc manté un important repte d’harmonització d’usos i de control de la contaminació.

  De fet, a finals de setembre també tornava al paratge protegit la pràctica de la crema de la palla de l’arròs, quan durant anys s’han prioritzat mesures alternatives a fi d’evitar emissions atmofèriques perjudicials per a la salut de la ciutadania. A més, s’ha impulsat la reutilització d’aquest residu mitjançant projectes com ara el conclòs LIFE Eco-Rice –promogut per l’Oficina Tècnica Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València- o l’actual Sost-Rice, liderat per l’Institut Andalús de Tecnologia per construir-hi una planta pilot de producció de biocombustible i bioadobs.

  La perseverança i els recursos de tres fundacions privades, Global Nature, Fèlix Rodríguez de la Fuente i la valenciana Assut, totes elles centrades en la protecció de la biodiversitat i la difusió dels valors ambientals, van fer possible rescatar dels arxius de Televisió Espanyola els històrics programes de la sèrie Vida Salvaje i Planeta Azul on Rodríguez de la Fuente va intercedir per la preservació del Saler. La Trilladora del Tocaio del Palmar -restaurada per la Fundació Assut i convertida en un espai cultural i d’interpretació de la natura i l’agricultura- va acollir a principis de la tardor la projecció durant el Festival Amfibi amb l’objectiu de convidar a la reflexió sobre la rellevància de l’Albufera com recurs ambiental, patrimonial i econòmic de la ciutat de València.

   “Quiero estimular firmemente a que se frene el cáncer del cemento y de asfalto que va a destruir una maravilla que pertenece a los valencianos”, afirmava Fèlix el 1974. Una denúncia nítida a la urbanització depredadora. Un mal que com va destacar l’arquitecte Carles Dolç, al debat amb Odile Rodríguez de la Fuente i Anna Mateu, la crisi ha deixat latent, però no ha aconseguit eradicar.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook