Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 11
  Marzo
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  ILP: De l'Horta a la TVV

  El Saler per al Poble, Salvem el Botànic o Per l´Horta constitueixen grans referents de participació ciutadana, tots ells vinculats a la demanda social d´una ordenació territorial amb criteris de sostenibilitat. Van obtindre victòries importants ja que es van alterar els plans d´estructuració de València marcats per directrius purament econòmiques. Alhora, despertaren la consciència conservacionista sobre espais en degradació com ara les terres de regadiu tradicional de l´entorn de la ciutat.

  Per l´Horta va emprendre un camí de reivindicació nou, la preparació d´una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en defensa del patrimoni ecològic, paisatgístic i de producció agrícola de l´horta. La campanya de recollida de signatures va tindre un èxit aclaparador i, sense cap dubte, va posar aquest espai en l´agenda política, mediàtica i social. Feien falta 50.000 signatures i en van aglutinar més del doble, 118.000. Tanmateix, l´eufòria democràtica es va estavellar quan va arribar a instàncies polítiques ja que el Partit Popular va impedir el seu debat a les Corts el 2001.

  Els populars adduïen que la proposta preveia instruments «totalment inadequats a la realitat social i econòmica de l´horta», però que, a més, el Consell tenia en marxa el projecte de llei d´ordenació del territori i preservació del paisatge que, segons l´aleshores portaveu del PP Rafael Maluenda, contemplava la protecció de l´horta. Aquesta norma no va arribar fins 2004 i en 2010 el Govern valencià va traure a informació pública el Pla d´Acció Territorial de Protecció de l´Horta, el qual, quasi 13 anys després del rebuig de la ILP continua sense aprovar-se. Un temps en què s´ha tramitat la transformació d´uns 12'6 milions de metres quadrats de sol agrícola, segons Per l´Horta.

  Ara una nova ILP vol reclamar la posada en marxa d´un servei públic de ràdio i televisió de qualitat i en valencià, després del tancament de RTVV la passada tardor. El comitè d´empresa de l´ens públic va donar l´impuls inicial i a la comissió promotora hi són personalitats de diversos àmbits com ara el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, el president de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer o els escriptors Joan Francesc Mira i Carmen Amoraga, recent Premi Nadal.

  El camí no sembla planer i els precedents anuncien l´escassa voluntat d´escoltar al poble. De fet, el 2012 ja es va rebutjar la ILP que reclamava una Televisió sense Fronteres per fer possible que Canal 9 es poguera veure a Catalunya i TV3 al territori valencià. L´aval cívic de 651.000 signatures va ser completament ignorat per la dreta autonòmica. Tanmateix, com la ILP de Per l´Horta, encara present al imaginari valencià, la victòria de la ILP per un televisió pública de qualitat i en valencià serà, almenys, mantindre viva la flama del debat. I no deixar caure en l´oblit com el president Alberto Fabra i el seu equip van tancar dràsticament i unidireccional un mitjà de comunicació, després de desacreditar-lo, manipular-lo i, de manera deliberada, fer-lo inviable econòmicament.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook