Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 06
  Septiembre
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Invents contra la crisi

  La crisi econòmica ha disparat la creativitat i les solucions innovadores basades en la ciència. Almenys, al Regne Unit...  Ho han comprovat al Concurs Nacional de Ciència + Enginyeria, promogut per la British Science Association, dirigit a joves d’onze a divuit anys. Una tercera part dels enquestats a la Fira Anual Big Bang va reconèixer que la recessió ha fet augmentar el seu interès pels invents, sobretot, d’aquells que permeten estalviar diners. L’estudi també ha revelat un increment de patents gràcies a coneixements en ciència i tecnologia.

  La Big Bang Fair o la National Science + Engineering Competition -la qual reconeix i premia els èxits en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques- mostren la proximitat de la cultura anglosaxona al mètode i el coneixement científic. Una gran virtut en aquests temps de competitivitat global i de recerca d’activitats d’alt valor afegit. Aquesta visió és ben diferent a la nostra (desconec si per l’herència llatina), on la ciència no solament necessita el suport de les administracions, sinó la implicació del sector privat i de la ciutadania.

  Així que les dades oferides pel magnífic Estudi Internacional de Comprensió de la Ciència a Europa, elaborat enguany per la Fundació BBVA, poden no sorprendre, encara que sí avergonyir. Mentre el 50% dels enquestats a Dinamarca i els Països Baixos presenta un nivell alt de coneixement científic, a Espanya és del 22%, una posició baixa que compartim amb Polònia i Itàlia. Per la seua banda, Alemanya, Àustria, França, Regne Unit, com també els Estats Units, són els països que se situen en un nivell mitjà tant al nivell de coneixement com al de proximitat a la ciència. La bona notícia és que els joves espanyols escurcen distàncies amb Europa, ja que el segment coneixement científic baix en població entre 18 i 24 anys és del 13% front al 10% de la mitjana europea.

  La Big Bang –patrocinada pel departament britànic de Business, Innovation and Skills- és una gran festa, una il·lusionant trobada de joves que han treballat de valent per a presentar els seus invents. Eixa és la clau: involucrar els menuts, des de ben xicotets, orientar-los cap a la mirada científica, tot promovent la curiositat, la creativitat, l’esforç i la superació personal. Només així arribarem a la desitjada cultura de la innovació.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook