Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 11
  Octubre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  L'ecologia és economia

  “Abans vendria el Palau de les Arts que tancaria un hospital”, va dir el conseller d’Hisenda i Administració Pública, José Manuel Vela. Però, per a quan construir plantes de tractament de residus? El problema no és oposar serveis bàsics com la salut o el medi ambient amb projectes urbanístics de projecció internacional. Qui va a comprar la Ciutat de les Arts amb la càrrega de deute i els costos de manteniment? I no se tancaran hospitals públics, segur que no, cada vegada més en mans de la gestió privada, però si s’han anat reduint les prestacions. Una retallada latent que pot acabar en col·lapse.

  El Partit Popular ha promogut totes les ciutats que enlluernen la societat amb pressuposts públics (de les Ciències, de la Llum, del Transport, de les Llengües, etc). Alhora, ha apostat pels anomenats grans esdeveniments de projecció internacional, el suposat retorn econòmic per a la Comunitat Valenciana ja s’ha posat en dubte oficialment, pel mateix president del Consell, Alberto Fabra. I totes eixes despeses han esdevingut una càrrega impossible. Una feixuga motxilla a la qual cal afegir les infraestructures que no s’han fet, per exemple, les destinades al tractament de residus urbans. Evidentment, són instal·lacions menys lluïdores políticament, però amb un impacte econòmic molt rellevant.

  ENTRE FEM I DESPROTECCIÓ DE BOSCOS
  L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus ha pujat un 150% la taxa de fem als 45 municipis de l’Horta. I caldria recordar que no sols és la crisi, sinó el dèficit d’instal·lacions, el qual dispara el cost del tractament dels residus. Perquè, qui recorda el tancament de l’abocador de Basseta Blanca de Riba-Roja o el final accelerat de la vida útil de la planta del Pic dels Corbs de Sagunt. I aquell Pla Integral de Residus de 1997, el qual no es va dur a terme per covardia política i perquè en el 2000 vindria la nova llei autonòmica de residus i amb ella els maldecaps de plans zonals o consorcis i els enfrontaments municipals per ubicar instal·lacions.

  Ara, amb la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per a 2012, el Consell pretén modificar, de nou, la llei forestal de 1993 a fi d’eliminar la prohibició de reclassificar sòl cremat en casos d’interès general, la qual permetrà, a més, l’ampliació truncada de l’abocador de Dos Aigües. Precisament amb el mateix mètode, es van reformar dos articles de la mateixa norma amb els pressupostos 2003, mentre que en 2010 van ser deu articles més els modificats. Però la primera va ser un altra llei d’acompanyament dels pressupostos, la del 1998, la qual va rectificar aquesta norma per a permetre el conreu en regadiu de secans abandonats més de 10 anys. Una decisió que va fer proliferar els tarongers a les faldes de les muntanyes, va disparar la demanda hídrica i canviar per sempre més el mosaic paisatgístic de les serres valencianes (tot just abans de l’arribada de l’euro el 2002). Poques distàncies separen l’ecologia de l’economia.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook