Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 06
  Julio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  L´obesitat, companya de la infantesa

  Viure sense aliments o deixar de menjar per viure millor. La fam mata més 16.000 xiquets cada dia, segons la Unicef. Però als països més pobres d´arreu del món, perquè la nostra població infantil s´enfronta al repte contrari: la sobreabundància de calories. Els cossos extraordinàriament desorbitats ja no són únics als EUA, mentre la dieta mediterrània es troba en regressió als mateixos països que preconitzen ser-hi el seu bressol.

  L´excés de pes i l´obesitat han augmentat de manera exponencial a Europa durant les tres últimes dècades. I els infants són especialment vulnerables. El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquesta tendència amb noves xifres preocupants: el 45% dels xiquets espanyols entre sis i nou anys té problemes de pes (el 19%, obesitat), el percentatge és creixent i el més elevat d´Europa, només per darrere d´Itàlia.

  L´alimentació inadequada i la falta d´exercici són les claus. També el nou oci audiovisual i tecnològic. Però, com canviar? L´obesitat és símptoma d´una de les malalties del nostre sistema de benestar basat en el consum. Una demanda, sovint innecessària, enlluernada més per la publicitat i la facilitat de comprar les coses ja fetes que per la veritable qualitat dels productes. Per què és millor un suc envasat que una fruita? Tant és així, que fa temps els entrepans estan en extinció als patis de les escoles, on s´imposen creïlles fregides, bolleria industrial i refrescos. Tot sucres i greixos saturats. Potser els videojocs han acabat amb els jocs de carrer, però no ens oblidem que les noves tendències de prestigi social ens porten a habitatges allunyats dels centres urbans i, en conseqüència, dels centre educatius. Els pares es converteixen en taxistes i els xiquets queden aïllats en urbanitzacions on les relacions socials són molt complexes i, sense dubte, massa costoses davant l´aventura de Mario.

  El sobrepès no és qüestió d´estètica, sinó de salut perquè contribueix al desenvolupament de malalties cardiovasculars, hipertensió, diabetis de tipus 2, accidents cerebrovasculars, alguns tipus de càncer o, fins i tot, afeccions mentals, a banda d´una reducció de l´esperança i de la qualitat de vida, alhora que un cost més elevat de l´atenció sanitària. Sense deixar de banda els transtors alimentaris, bàsicament psicòlogics, de l´anorèxia o la bulímia. En les xiquetes avança la menstruació fins quatre anys. Si arriben prompte als 45 kg. poden fer-se dones als nou anys, com van demostrar els científics del Centre d´Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Obesitat i Nutrició (Ciberobm).

  La UE calcula que un correcte estil de vida pot evitar al voltant del 80% de les malalties cardíaques, accidents cerebrovaculars i diabetis de tipus 2, com també el 40% dels càncers. Per aquest motiu, Brussel·les va aprovar, l´abril de 2010, la Recomanació «Una dieta sana per a una vida sana», en la qual s´instava als estats membres a fer una programació conjunta a fi d´establir una agenda estratègica d´investigació, juntament amb treball en xarxa. Una recomanació d´inversió en recerca que la ministra Leire Pajín no va recordat entre les obligacions de l´administració central i autonòmiques. Hi ha responsabilitat en les administracions, molta, tanmateix l´excés de pes infantil és incontrolable sense la implicació de les famílies.
   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook