Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 10
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La natura és química

  Better things for better living... through chemistry és l’eslògan que ja va popularitzar l’empresa Du Pont a mitjans de la dècada dels 30 del passat segle per netejar la imatge dels productes químics perquè tot i les millores sanitàries afavorides per aquesta ciència, les seues pràctiques dolentes també començaven a generar alarma social davant la contaminació o la degradació ambiental. Al 1945 va arribar la bomba atòmica i només cinc anys després els Estats Units d’Amèrica llançaven la campanya Atoms for Peace, liderada pel president Eisenhower.

  A través d’imatges artístiques, de la premsa, la publicitat i la literatura acadèmica la Facultat de Química i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València –amb el suport dels Vicerectorats d’Investigació i Cultura- proposen un viatge anecdòtic a fi de concloure aquest 2011, Any Internacional de la Química. Amb l’exposició ‘La imatge de la química. Destapa-la!’, “volem mitigar les connotacions negatives de la química i fer reflexionar al públic sobre els seus beneficis, perquè el seu desprestigi és injust i tampoc anima als joves a elegir aquests estudis”, explica la professora Carmina Ramírez de Arellano, comissària de la mostra juntament amb Salvador Albiñana.

  La mostra pretén acabar amb la mala imatge de la química, associada sovint a la pol·lució, i contraposada tantes vegades a allò natural. “Hi ha una creença popular que allò que és natural està exempt de química i que per aquesta raó és sa. S’identifica allò artificial, sintètic, químic i, per tant, perjudicial”, reflexiona l’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Bernardo Herradón-García.


  MEDI AMBIENT, SALUT I NOUS MATERIALS

  ‘La imatge de la química. Destapa-la!’, composada per 30 imatges, s’articula en cinc línies temàtiques. La pel·lícula The nutty professor, el detergent Elena (“Ara enriquit... per les seues modernes instal·lacions”) o el núvol de la bomba atòmica constitueixen algunes de les fotografies que han generat la Imatge visual de la química. Per parlar de Medi ambient i energia s’han seleccionat moments històrics com ara les mobilitzacions Tanquem Cofrents, promogudes per col·lectius ecologistes, mentre que titulars de premsa com ara ‘Invadits pels tòxics’, ‘El primer tumor maligne curat amb drogues’ o una antiga campanya publicitària de Bayer que conta l’aventura d’un misioner que va salvar la seua vida i va conquerir els indis gràcies al Cafiaspirina, il·lustren el capítol sobre Salut, higiene i aliments. Productes com ara el nylon. bolquers o un anunci de la goma de pegar Imedio –on s’escenifica el trencament de l’equilibri amb l’enfrontament de la URSS i els EUA- composen el capítol de Nous materials, mentre que Premsa i campanyes d’imatge aglutina diversos exemples de mitjans de comunicació, anuncis on l’ American Chemical Society pregunta ‘Què no és química al món?’ i cartells amb frases històriques, com és el cas d’aquesta de Louis Pasteur: “Les siències aplicades no existeixen, tan sols les aplicacions de la ciència”.

  Així, acaba l’Any Internacional de la Química, la finalitat del qual per a les Nacions Unides era no sols augmentar la comprensió de la química per part del gran públic o fomentar l’interès dels joves en aquesta matèria, sinó celebrar la contribució de les dones al món químic, ja que enguany també se celebrava el primer centenari de la concessió del Premi Nobel a Marie Curie. Y donem pas a 2012, Any Internacional de l’Energia Sostenible, on la química té un important protagonisme.

  Publicat al suplement Posdata de Levante-EMV. 09.12.11

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook