Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 03
  Enero
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La química dels impressionistes

  Les obres de pintura impressionista són el gran tresor del Museu d’Orsay de París, dedicat a les arts plàstiques del segle XIX. I l’art entre les teles amaga interessants històries de ciència. Georges Seurat i Paul Signac es consideren els promotors de l’anomenat art científic, però on van trobar la inspiració? El químic francés Michel Eugéne Chevreul (1786-1889) va ser professor de química orgànica, director de tintoreria, a més de director del Museu d’Història Natural de París, i malgrat les diverses descobertes aconseguides és conegut, sobretot, per les seues teories sobre els colors les quals van inspirar els impressionistes.

  Gràcies a les idees de Chevreul -des de les recollides a escrits inicials sobre la llei del contrast simultani dels colors (1839) fins els textos de la memòria sobre la visió dels colors materials en moviment de rotació i de les velocitats numériques de cercles (1882)- Seurat (1859-1891) desenvolupa la fragmentació de la línia de punts de color, molt menuts, i figures geomètriques. Per la seua banda, Signac (1863-1935) és el gran teòric del puntillisme i en les seues obres potencia al màxim la llum, el color i l’harmonia. Per la influència de Signac, i també de Toulouse-Lautrec, Van Gogh va descobrir una nova percepció de la llum i el color en la seua etapa parisenca.

  Acaba l’Any Internacional de la Química, els objectius del qual eren augmentar la seua comprensió social, fomentar l’interès dels joves i celebrar la contribuició de les dones, ja que en 2011 s’ha complit el primer centenari de la concessió del Premi Nobel a Marie Curie. Tanmateix, no hauríem de deixar de meditar sobre els avanços d’aquesta ciència –i tan diversos- per a la nostra societat. Igual que la figura d’un químic va inspirar l’art científic o la pintura impressionista, la química ha promogut el benestar de la societat en molts vessants, tot i que allò químic ens suggereix més el deteriorament ambiental que els beneficis sanitaris aportats per aquesta ciència polièdrica.

  Les Nacions Unides han declarat que 2012 siga l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tots, a més, es compliran 50 anys de la publicació de ‘La primavera silenciosa’ de Rachel Carson, assaig que va despertar la consciència ambiental per les seues advertències als efectes perjudicials dels pesticides, alhora que responsabilitzava la indústria química de l’increment dels índex de contaminació.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook