Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 13
  Marzo
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La recerca no sedueix el capital privat

   

  La recerca sota mínims en centres consolidats, joves i pendents de creació. La reducció dràstica del pressupost  d´un dels bucs insígnia de la recerca autonòmica, l´Institut Valencià d´Investigacions Agràries (IVIA) se suma als constants retalls econòmics d´un altre centre prometedor promogut pel Consell, el Centre d´Investigació Príncep Felip de València. I el Centre Mundial de Gestió contra el Canvi Climàtic, promès pel president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, a finals de 2007, mai es va crear. Mentre ens pensem l´alternativa al model sol-platja-construcció, els experts no troben que la política del Govern valencià afavorisca la competitivitat, segons     l´Institut de Desenvolupament Local de la Universitat de València (UV).

  En la fotografia estatal de les inversions en I+D+i, la Comunitat tampoc no es revela capdavantera. Madrid destina un 1,5/2% del PIB a la recerca (la xifra està augmentada pel pes de la capitalitat); entre 1/1,5% Euskadi, Navarra i Catalunya, mentre que nosaltres anem al vagó següent, en aquell que destina 0,75/1%. A nivell europeu, on Espanya es troba en llocs poc destacats juntament amb Itàlia, Irlanda o la República Txeca, la instantània és il·lustrativa: la mitjana dels 27 és invertir un 1,84% del PIB en I+D+i, mentre els EUA arriben al 2,67 i el Japó al 3,19%.


  La directora general d´Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació, Montserrat Torné, ressaltava aquesta setmana a la clausura de la I Jornada d'Innovació en la Investigació, organitzada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, l´escassa participació del sector privat en un sector tan punter i vital com la recerca. També va lamentar la complicitat social de la població «perquè no s´escandalitza dels fitxatges multimillonaris dels jugadors de futbol».

  José Pío Beltrán, delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana, Pedro Carrasco, vicerector de Investigació i Política Científica de la UV, Toni Raga, director del Parc Científic de la UV o Daniel Ramon, investigador i conseller delegat de Biòpolis, coincidien en la necessitat d´articular polítiques perquè la investigació tinga algun poder de seducció per al capital privat. L´aproximació recerca-empresa sembla inajornable, alhora que la innovació, si no es vol perdre més temps. I la mà dels científics està estesa.

   

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook