Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 30
  Agosto
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La sostenibilitat a Rio+21

  Article publicat a mitjans de juny de 2013, signat per Maria Josep Picó, juntament amb Carme Miquel i M. Àngels Ull

  Aquests dies es compleix un any de la celebració de la Conferència de les Nacions Unides sobre desenvolupament, coneguda com la Cimera de la Terra Rio+20, una trobada internacional de gran èxit, però que, malauradament, va coincidir amb moments durs de retalls econòmics i socials. Aquesta reunió, com altres cimeres celebrades anteriorment, responia a la necessitat ineludible d´arribar a acords vinculants per tal d´aplicar col·lectivament mesures que possibiliten una societat global sostenible i que siguen efectives per a la mitigació del canvi climàtic i l´impuls de l´economia verda.

  També ara fa poc més d´any, la ciutadania valenciana es va mobilitzar per reclamar criteris de sostenibilitat en la política valenciana, per això, vam promoure la creació de la Plataforma Valenciana Rio+20. Nascuda amb criteris d´eventualitat, el seu objectiu fonamental va ser el de contribuir a donar relleu a l´esdeveniment internacional que anava a tindre lloc durant aquells dies a Rio i, en conseqüència, "exigir els responsables polítics compromisos clars, que donen suport als objectius de lluita contra el canvi climàtic, contra la degradació ambiental i la destrucció dels recursos, i que eliminen la pobresa extrema, els inacceptables desequilibris socials i tot tipus de marginació". També es destacava la necessitat d´una transició energètica, que conduïsca a la implantació d´energies netes i renovables, la gestió racional i sostenible dels recursos, el desenvolupament i progressiva implantació de l´agricultura ecològica, alhora que la regulació del sistema financer a fi d´evitar el predomini i control de les empreses financeres sobre l´economia i els bens socials.

  I per tal de traslladar a la ciutadania aquestes aspiracions s´invità les institucions científiques, educatives, culturals, sindicals, empresarials i polítiques, així com als mitjans de comunicació, a divulgar els plantejaments d´aquest manifest i a exigir de les persones responsables, acords vinculants i efectius que resolguen la problemàtica creada per les crisis actuals. La resposta va ser l´adhesió als objectius de la Plataforma Valenciana Rio+20 de més d´un centenar entitats i persones representatives. Amb aquest suport social, aquesta coordinadora es va dirigir als grups polítics valencians, a la Generalitat i al govern espanyol tot instant-los a prendre´n mesures, des dels respectius àmbits d´actuació.

  Passat un any, malgrat que la creació d´aquesta Plataforma va constituir un fet puntual, no podem deixar de fer presents els motius que la van impulsar. La recessió econòmica no pot servir de tapadora de la resta de crisis ja que totes aquestes –econòmica, social, ambiental- tenen un origen comú i provoquen problemes que s´hi potencien mútuament i tenen un gran impacte en el medi ambient. Així que, en aquest Rio+21, de bell nou fem una crida a la societat valenciana per tal d´assolir criteris de sostenibilitat tan necessaris per a l´economia i el territori autonòmics.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook