Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 27
  Mayo
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  "La sostenibilitat implica qualitat de vida"

   

  CONFESSIONS D'UNA ESCRIPTORA

   

  Avui entrevistem Maria Josep Picó, una llicenciada en Ciències de la Informació, màster en Gestió Ambiental i Premi Nacional de Periodisme Ambiental 2005 que fa de periodista, lletraferida i divulgadora científica. Maria Josep és una escriptora especialment sensibilitzada amb el medi ambient i amb les estratègies pedagògiques adreçades a l'ensenyament. A més, va fundar i dirigir la revista de divulgació de la natura Nat, ha estat col•laboradora de l'extinta RTVV, de la revista de divulgació científica Mètode i manté una secció al periòdic Levante-EMV des de fa 20 anys, a més d'altres col•laboracions en diversos mitjans de comunicació d'arreu del domini lingüístic.

  Júlia Rosa: Abans de res, m'agradaria ens parlares de la teua tasca com a periodista al Levante-EMV i a RTVV. Quina opinió et mereix l'actual panorama audiovisual? Tornarem a gaudir d'una Ràdio Televisió Pública en valencià? 

   

  Maria Josep Picó: La meua activitat com a periodista va començar en l’àmbit local del Camp de Morvedre, tant a l’edició comarcal de Levante-EMV com a corresponsal de Canal 9 i Ràdio 9, i totes dues, especialment el diari, van constituir una autèntica escola per exercir la professsió. En aquell moment, mitjans i finals de la dècada dels noranta la televisió autonómica començava a deteriorar-se, tant en qualitat de programació, com en manipulació informativa per la petjada de la politització. El tancament de RTVV és un gran pas enrere en qualitat democràtica, llibertat d’expressió i ús i transmissió de la nostra cultura i llengua. Tanmateix, la recuperació d’aquest ens hauria d’implicar una maduresa major de la societat i la classe política, fins i tot, dels professionals de la informació, acompanyada d’un compromís de qualitat i lleialtat.

  J.R: El canvi climàtic a casa nostra, publicada l'any 2007, dins la col•lecció Bromera Actual per Edicions Bromera. Una recerca científica bastida des de l'òptica periodística que tracta d'alertar sobre les conseqüències que tindria el canvi climàtic al País Valencià. Un treball de documentació titànic que reflexiona sobre la incidència del factor humà en aquest procés. Estem davant un procés irreversible o encara hi ha lloc per a l'esperança?

  M.J.P: I tant que estem a temps! La qüestió és començar a responsabilitzar-nos del nostre model de desenvolupament, cadascú en la nostra mesura, a través de xicotets canvis d’actituds, de comportament, de demanda de recursos, de compres... De fet, una de les idees que vol transmetre aquest assaig és que a banda de les conseqüències de l’escalfament global, ja estem perdent molta qualitat de vida a conseqüència de la nostra societat de consum. Per exemple, la crema de combustibles fòssils no solament causa emissions de CO2, també altres contaminants com ara les partícules en suspensió que estan incrementant les malalties respiratòries en les ciutats. A més del medi ambient, el canvi climàtic ens hauria de preocupar més perquè és també qüestió de salut i economia.

   

  Enllaç a l'entrevista completa: http://www.morvedre.info/confessions-dun-escriptor/

   

   

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook