Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 28
  Noviembre
  2014

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La Vallesa neta

  Quan pensem en boscos des de la ciutat de València, la ment se’ns va cap a la Calderona, Espadà, la Serrania, Corbera, Aitana... Però molt més a prop i, fins i tot, accessible en transport públic (Línia 1 de Metrovalencia), tenim el bosc mediterrani de la Vallesa, a la frontera del Camp de Túria i l’Horta. Aquest espai amb una rica biodiversitat i valor paisatgístic -a més d’atractius històrics com ara les trinxeres de la Guerra Civil i el poblat iber de la Lloma de Betxí- es considera un bosc urbà perquè està abraçat pels termes de Paterna, Riba-Roja i San Antonio de Benagéber.

  Un dels grans reptes del bosc de la Vallesa, part integrant del Parc Natural del Túria, és harmonitzar la seua conservació amb l’ús públic i, sobretot, previndre l’acció de les flames. Per aquest motiu, des de fa ja deu anys, els seus veïns d'aquest barri de la Canyada organitzen el dia de la Vallesa neta amb l’objectiu de sensibilitzar joves i grans de la necessitat de preservar l’espai natural, reduir el risc d’incendis, erosió, contaminació, etc. Però, a més, aquesta cita, la qual va tindre lloc el passat cap de setmana, pretén convidar tots els ciutadans a gaudir de la seua natura i a fer seu el bosc.

  L’activitat va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Paterna, mitjançant la incorporació de contenidors per a la recollida selectiva de residus. De fet, només durant una hora es va arreplegar un important volum de tot tipus de deixalles, les quals van mostrar com és de prioritari continuar recordant que hem de cuidar el camp com la nostra pròpia casa. La jornada lúdica i reivindicativa va concloure amb un passeig de caire ambiental fins al balcó de la Reina per contemplar la panoràmica del riu Túria des d’aquest elevat turó. Una caminada familiar, a més, va estar complementada amb els enriquidors comentaris de Palmira CalvoRafael Cebrián,  promotors de la Vallesa neta, a més de grans coneixedors de la biodiversitat valenciana.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook