Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 22
  Marzo
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Lliçons de Fukushima per al canvi climàtic

   

  L´energia nuclear com a alternativa a l´escalfament global. Aquesta era la interpretació de la indústria atòmica —creixent a països emergents com ara l´Índia i Xina— per a aconseguir una acceptació social més gran, atesa la imatge negativa d´aquest sector energètic. Alhora, l´optimisme tecnològic de les nostres societats riques ha esdevingut un factor còmplice, juntament amb altres promeses d´horitzó llunyà com ara les futures possibilitats d´emmagatzemar diòxid de carboni (CO2). Per què hauríem de renunciar a una energia tan potent? Era la gran pregunta amb la qual maquillar la realitat d´uns residus radioactius per als quals no hi ha tractament possible, l´enorme despesa subvencionada per fons públics o el cost ambiental del seu desmantellament.
  Els accidents de les centrals nuclears japoneses arran el terratrèmol de la setmana passada han demostrat que no podem parlar lleugerament del risc atòmic. Les explosions de reactors com ara el de Fukushima han estat un autèntic sotrac per a la població mundial. Centenars de milers de persones mobilitzades i unes imatges de pel·lícula de ciència ficció ens han recordat aquests dies que la radioactivitat, amb tota la seua parafernàlia de control, genera riscos i molt de pànic.


  El científic anglès James Lovelock, creador de la Teoria de Gàia (segons la qual la Terra es comporta com un mecanisme viu capaç d´autoregular-se) explica en la seua recent obra La venjança de la Terra que la nuclear és «l´única font d´energia que satisfarà la nostra demanda i que, a més, no serà un perill per a Gàia ni interferirà en la seua capacitat de mantenir un clima i una composició atmosfèrica comfortable». Tot això, evidentment, si la geologia o altres fenòmens naturals, ho permeten. Perquè l´enorme seguretat de les instal·lacions nuclears no és tan infal·lible com assegura el màrqueting atòmic.


  Les reivindicacions ecologistes, com és el cas de Tanquem Cofrents, són molt lícites i demostren que la ciutadania, malgrat l´individualisme que ens caracteritza, es continua preocupant pel benestar comú. D´altra banda, ara i avui, les nostres societats ho tenen complicat per renunciar a la producció d´electricitat nuclear, perquè la nostra economia i el nostre benestar es basen en la disponibilitat d´energia. Tanmateix, l´horror que està vivint Japó, compartit per molts de nosaltres des de la distància, hauria de convertir-se en una lliçó, en un avís contundent. No podem eximir-nos de la nostra responsabilitat com a consumidors i com a persones amb capacitat de participar i exigir millores a les administracions. I els governs, amb el permís dels lobbies més poderosos, haurien de començar a tindre alternatives energètiques més armonioses amb l´entorn i la nostra qualitat de vida.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook