Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 18
  Abril
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Lluites a l'Albufera, el Túria i el Botànic

  Darrere dels paisatges sempre hi ha persones. En l’antic llit del riu Túria, centenars de ciutadans passegen i fan esport cada dia, gràcies al grup de gent que es va oposar a la construcció d’un autopista sota la consigna ‘El riu és nostre i el volem verd’. Fa 16 anys que la plataforma Salvem el Botànic lluita per la recuperació d’aquest entorn privilegiat vora el Jardí Botànic, una tasca que no sols implica diàleg, mobilització i participació social, sinó també responsabilitats econòmiques. Perquè les batalles ambientals es lliuren ja, molt sovint, als jutjats. I el Saler és un altre dels exemples on la dedicació de persones va aconseguir paralitzar la urbanització del front litoral de l’Albufera prevista als plans polítics.


  L’alcaldessa de València, Rita Barberà, ha començat a celebrar el centenari de la compra a l’Estat del llac l’Albufera i la Devesa per part del consistori de la capital. I, amb una actitud generosa, s’ha fet acompanyar del conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, tot i que, malauradament, l’ajuntament està vetlant molt més fermament per la conservació d’aquest paratge que el Govern autonòmic. Tant és així, que el director del parc, Pepe Segarra, té l’atreviment d’afirmar que el llac ja no rep cap abocament.


  Les institucions també han destacat que es compleixen enguany 25 anys de la declaració de l’Albufera com a parc natural. Per tant, haurà de ser Acció Ecologista Agró qui  es faça ressò, amb més èmfasi, un altre aniversari: els 40 anys de l’inici de les mobilitzacions ‘El Saler per al poble’, en contra de la privatització i la construcció d’aquesta façana costanera. És hora doncs de recordar molts dels noms de persones i d’organitzacions que van impugnar col·lectivament, el juny de 1974, el projecte de remodelació de la Devesa amb més de 15.000 signatures i no van callar la seua veu fins aconseguir la meta en benefici de tota la societat i el patrimoni públic.


  Les torres d’apartaments o els carrers urbanitzats constitueixen un testimoni visible de les agressions al medi natural. Ara, la lluita ambiental és molt més complexa que fa quatre dècades: s’ha guanyat l’opinió pública, però no l’actitud social. Mentre el discurs polític resulta ecològicament correcte i la batalla ciutadana es trasllada a les xarxes socials. Els retalls econòmics a la Conselleria de Medi Ambient són d’escàndol, juntament amb la gestió de recursos derivada a l’empresa Vaersa. Els parcs naturals, la conservació biodiversitat i l’educació ambiental no tenen cap prioritat, tot i que els papers i les paraules diguen el contrari. Grans incendis com ara el de la setmana passada a la Vall d’Albaida són reveladors i no ho és menys l’anunci fet pel Govern murcià de tancar els centres d’interpretació dels espais naturals.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook