Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 01
  Octubre
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Majories i primaveres silencioses

  Casualitats. Just el dia en què se celebrava el 50 aniversari de la publicació del llibre «Primavera silenciosa», de la zoòloga nord-americana Rachel Carson, el 27 de setembre, el president del Govern, Mariano Rajoy, lloava, precisament des de Nova York, «la majoria silenciosa que no es manifesta», aquella que no apareix «a les portades dels diaris ni obri els telediaris». Per no afegir: la massa obedient, submisa, sacrificada, poc molesta...

  Els silencis mai són desitjables ni a la natura ni a la societat. Carson va publicar l´assaig considerat precursor de la consciència ecologista, un document contundent sobre els impactes dels plaguicides sobre la biodiversitat i la salut de les persones. Amb una narrativa poètica, aquesta científica divulgadora va ser pionera en revelar els impactes de l´ús indiscriminat de productes com ara el DDT.

  Rachel Carson denunciava un món sense ocells, sense insectes, on les primaveres havien esdevingut silencioses. Una absència de soroll llunyana a la vida. I, paral·lelament, l´autora va patir l´amenaça del silenci, d´aquelles empreses fabricants de DDT i d´altres plaguicides sintètics, les quals van intentar desacreditar-la i evitar la publicació de «Primavera silenciosa». El document, però, era contundent, fruit d´un treball d´investigació rigorós i consulta de centenars de fonts.

  «La natura ha introduït gran varietat en el paisatge, però l´home ha desplegat una vertadera passió per simplificar-la», argumentava Carson. Una simplificació també anhelada pels polítics en l´àmbit social.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook