Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 04
  Junio
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Manifest valencià Rio+20

  El Rectorat de la Universitat de València acull dimarts 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, la presentació de la Plataforma Valenciana Rio+20 i les adhesions al seu manifest, el qual reclama la sostenibilitat com a eina imprescindible per superar la crisi.

   

  EL MANIFEST:

  La Plataforma Valenciana Rio+20 la formem associacions i moviments socials i cívics que compartim una mateixa preocupació per l’abast de les crisis globals de diferents signes que estem patint. És per això que davant la propera celebració, els dies 20 al 23 de juny, de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, coneguda com a “Rio+20”,

              MANIFESTEM

  1- Som conscients que totes les crisis globals existents –econòmica, social, ambiental- tenen un origen comú i provoquen problemes que s’hi potencien mútuament. Sabem que cal fer front a un conjunt de greus situacions “glocals” (a la vegada locals i globals) vinculades a un creixement econòmic depredador, contaminant i insolidari que la crisi econòmica ha vingut a agreujar. No té sentit, per tant, pretendre resoldre l’actual crisi econòmica tornant a la senda del creixement insostenible que l’ha causada.

  2- Plataforma Valenciana Rio+20, recolza els objectius que plantegen un canvi de model socioeconòmic que permeta el pas des de l’actual economia “marró”, depredadora i injusta, a un nou model econòmic propiciatori d’un desenvolupament humà realment sostenible, respectuós amb la diversitat biològica i cultural i satisfactori per al conjunt de la població mundial, sense discriminacions ètniques, socials o de gènere. Caldrà arribar-hi doncs a acords vinculants per a l’adopció de les mesures necessàries, entre d’altres:

              a) La transició energètica, degudament programada des d’ara, per a la progressiva implantació, -avui tècnicament possible-, de les energies netes i renovables, de l’eficiència energètica i de l’estalvi, a fi de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

              b) La gestió racional i sostenible dels recursos bàsics com són els que procedeixen dels boscs, dels mars, dels rius, etc., ja que vivim en un planeta limitat en recursos i en capacitat per absorbir els residus.

              c) El desenvolupament i progressiva implantació de l’agricultura ecològica.

              d) La regulació del sistema financer per tal d’evitar el predomini i control de les empreses financeres sobre l’economia i els bens socials. Alhora, cal que s’aplique  una política tributària justa i progressiva.

              La Plataforma valenciana Rio+20 s’ha constituït per exigir als responsables polítics compromisos clars, que donen suport als objectius de lluita contra el canvi climàtic, contra la degradació ambiental i la destrucció dels recursos, i que eliminen  la pobresa extrema els inacceptables desequilibris socials i tot tipus de marginació.

              Invitem al conjunt de la ciutadania, a les institucions científiques, educatives, culturals, sindicals, empresarials, polítiques, així com als mitjans de comunicació, a divulgar els plantejaments d’aquest manifest i a participar en les accions que s’organitzaran per tal d’exigir acords vinculants i efectius que resolguen la problemàtica creada per les crisis actuals  i que facen possible la supervivència digna de les generacions futures.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook