Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 03
  Abril
  2016

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  Mononoke a la Calderona

  “No m’importa morir, si aconseguisc allunyar els humans del bosc”. Ho assegurava la princesa Mononoke, del dibuixant japonés Hayao Miyazaki, fa quasi dues dècades. Com en moltes de les històries d’aquest director de cinema d’animació, no hi ha bons ni dolents categòrics, sinó que els personatges estan moguts per motivacions legítimes.

  Durant les últimes setmanes, el Parc Natural de la Serra Calderona ha viscut el seu particular episodi de la Mononoke de Miyazaki. Al cor de l’espai protegit, l’Ajuntament de Serra va promoure una extracció forestal amb l’objectiu de fer un tallafoc. Quan es programa una actuació d’aquesta magnitud, la ciutadania està convençuda que s’han conclòs tots els tràmits legals. I és de sentit comú pensar que hi ha vigilància als espais naturals. Tanmateix, Acció Ecologista Agró ha liderat una denúncia per exigir la paralització d’una important tala en la pista que connecta la Font de l'Ombria amb el Castell de Serra. Quatre dies més tard, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va posar el crit en el cel i va paralitzar la intervenció de manera “temporal i immediata”.

  Mentre ecologistes, veïns, autoritats locals i autonòmiques comparteixen la seua voluntat de protegir els valors d’aquest entorn natural, la sensació pública és de destrucció ambiental i descoordinació absoluta. I ara, ja no es pot acusar a la dreta valenciana de menyspreu per l’ecologia. A més, resulta delirant l’enfrontament entre el departament autonòmic -recordem, dirigit pels Verds- i l’Ajuntament de Serra, encapçalat pel PSPV, el qual va reclamar de forma reiterada a l’Executiu valencià del PP inversions a la Calderona.

  El secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, s’ha vist obligat a fer diversos comunicats de premsa per matisar les seus declaracions sobre la legalitat de la intervenció forestal, mentre l’alcalde de Serra, Xavier Arnal, ha demanat la intercessió del president de la Generalitat, Ximo Puig. Paradoxalment, Carles Arnal, avui l’assessor principal de la conselleria d’Elena Cebrián, ha estat un dels homes que més ha lluitat en aquest país per la salut dels boscos valencians durant dècades, tant des de la Comissió del Bosc d’Acció Ecologista Agró -entitat que s’oposa a aquesta tala- i com a diputat a les Corts Valencianes.

  “El meu objectiu és que els humans i el bosc puguen viure en pau”, deia Ashitaka a la princesa Mononoke. El patrimoni natural valencià es mereix també pau institucional. 

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook