Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 04
  Noviembre
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Naranjax, Fabra i l’ecologia

  D’una manera silenciosa i, alhora, molt perjudicial, els productes fitosanitaris han esdevingut un dels grans problemes ambientals i econòmics per a la conservació de la biodiversitat. L’optimisme tecnològic porta, sovint, a un ús indiscriminat dels pesticides en detriment no sols de l’equilibri ecològic, sinó també de la salut humana. Les grans empreses multinacionals exerceixen una gran pressió per garantir el consum de plaguicides, però altres més menudes aposten pels forts vincles polítics per afavorir la seua activitat comercial, com és el cas de la castellonenca Naranjax.

  La magnitud de les acusacions a l’expresident de la Diputació i el PP de Castelló, Carlos Fabra, han estat tan contundents –tràfic d’influències, suborn de funcionari, delictes contra la Hisenda Pública- i el procés tan llarg fins arribar al judici –senzillament, una dècada- que el rerefons ambiental del cas Naranjax ha quedat diluït. L’empresari Vicente Vilar, propietari de Naranjax, va presentar dues querelles en desembre de 2003 on acusava Fabra de cobrar-li diners a canvi d’afavorir la seua empresa en la comercialització de fitosanitaris. Tanmateix, poc ha transcendit de la qualitat i possibles afeccions dels seus productes.

  Contràriament a la realitat, creiem que les diverses normatives només deixen arribar al mercat els pesticides amb menys càrrega contaminant. Però la veritat és que aquest sector, amb grans marges, requereix de controls encara més exigents. De fet, podem recordar que fa sols quatre anys, el Parlament Europeu va restringir la utilització de plaguicides, va prohibir el seu ús en parcs i zones públiques, a més de les polvoritzacions aèries, i va eliminar del mercat 22 substàncies químiques.


  El cas Naranjax protagonitzat per Fabra revela suposades activitats fraudulentes dels nostres polítics en benefici d’empreses i no hauríem d’oblidar els escassos escrúpols ambientals del Partit Popular amb sectors de gran impacte ecològic com el dels productes fitosanitaris, amb importants implicacions econòmiques, alhora que l’afecció a la producció agrícola, la salut i l’entorn.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook