Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 17
  Diciembre
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  No dispareu al meteoròleg

  Quasi 200 governs de diverses cultures, continents, nivell de desenvolupament econòmic i ideologia van signar dissabte a la nit l’Acord de París per lluitar contra el canvi climàtic. Les interpretacions més dures critiquen des del minut zero que el compromís assolit és insuficient, una farsa, fins i tot, un frau. Tanmateix, malgrat totes les febleses del text i les resolucions signades a llarg termini, l’èxit és indubtable.

  El pacte pel clima podria haver estat més valent. Però també es contemplava l’escenari de no arribar-hi, i pressions econòmiques no han faltat, entre elles, la dels poderosos lobbies negacionistes. Resulta ingenu pensar que líders com ara el nord-americà Obama anaven a assignar pactes internacionals que ocasionarien un daltabaix a l’estructura econòmica i social del seu país. La seua participació, tot i això, ja ha estat un triomf de partida. No fa falta que recordem el paper de Bush al Protocol de Kyoto. I més encara, quan a nivell de carrer, no ens enganyem, no som capaços de renunciar al nostre vehicle privat ni imposar-nos una exigència individual per a la reducció de l’ús de combustibles fòssils. A la sentència ‘Que inventen ells’, d’Unamuno, podríem afegir: ‘Que deixen de contaminar ells’.

  La delegació de la conselleria dirigida per Elena Cebrián, juntament amb les de Navarra i Balears, ens han sorprès amb una declaració conjunta per manifestar que són “insuficients’ les metes acordades a la Cimera de París. També mostren la seua preocupació davant les polítiques del Govern central relatives a indústria, energia, mobilitat o conservació ambiental, quan moltes d’aquestes competències estan transferides...

  I de l’escala global a la local. Perquè vaig gaudir de fer el seguiment dels últims minuts de la Cimera de París amb amics de l’associació Arrels d’Estivella, a la meua comarca, al Camp de Morvedre, durant la presentació del llibre No dispareu el meteoròleg amb un enriquidor diàleg sobre el temps i el clima valencians, astronomia, medi ambient, etc, amb Joan Carles Fortea –coautor de l’obra amb Victòria Rosselló i Vicent M. Gómez-. I tot i ser a un fòrum tan reduït, no creguen que vam a arribar acords unànimes, per exemple, al voltant del reciclatge de residus... Per tant, millor no disparem l’enemic equivocat.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook