Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 20
  Mayo
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  “Paguem les xarxes socials amb la nostra informació personal”

   

  Les xarxes socials ens permeten comunicar-nos multidireccionalment amb tot el món, tot el temps i sobre qualsevol cosa. Aquest instrument ha revolucionat les relacions socials i el paradigma de la comunicació, on s’ha acabat amb el monopoli ‘emissor’ dels mitjans convencionals.
   
  Les noves eines facilitades per Internet no són gratuïtes o, almenys, tan gratuïtes con ens semblen, “les paguem amb la nostra informació personal” quan, per exemple, ens hi donem d’alta, com assegurava aquesta setmana el professor de la Universitat de València, Ricard Martínez, expert en protecció de dades. Martínez va participar en el Bar de les Ciències Innova’t celebrat a la cafeteria Les Arts de Burjassot, organitzat per la Càtedra de Divulgació de la Ciència amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Cultura. Per tant, “abans de desembarcar a les xarxes socials hem de conèixer les regles del joc, perquè com qualsevol nou entorn, implica noves regles i nous riscos”, argumentava Ricard Martínez.
   
  Dades aparentment tan simples com ara l’àrea geogràfica on vivim, el nostre any de naixement i el nostre sexe són informacions valuosíssimes per a orientar noves campanyes de màrqueting i publicitat i dirigir-les a un públic molt més específic.
   
  Ícaro Moyano, director de comunicació de BuyVip i ex responsable de comunicació de Tuenti, va destacar que les xarxes socials ens han oferit un tipus de comunicació asíncrona i, paral·lelament, estan devaluant el concepte ‘amic’. “No totes les xarxes socials funcionen igual”, apuntava Moyano via Skype, Tuenti, per exemple, a diferència de Facebook, té una política de protecció de menors molt estricta. Tot i això, en les xarxes, “qui t’ha de protegir ets tu mateix a l’hora d’aportar informació voluntàriament i oberta”, segons Martínez.
   
  De fet, les xarxes socials potencien fenòmens com ara l’extimitat, definit per l’autora Paula Sibilia. És a dir, quan allò íntim que abans era secret, ara es converteix en públic i, fins i tot, arriba a esdevenir espectacle.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook