Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 18
  Noviembre
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Prestige: impunitat ambiental

  Les batalles ambientals tenen victòries complicades perquè els delictes contra l’entorn, quan es poden comprovar, no eviten la catàstrofe. La realitat, però, encara és més amarga quan ni tan sols la justícia, amb molts anys de retard, es capaç de designar culpables d’accions que van malmetre greument la natura.

  77.000 tones de fuel vessat a la mar, 25.000 aus banyades de negre i fins a 200.000 afectades, centenars de quilòmetres de costa tacats de petroli, producció pesquera i turisme afectats econòmicament durant anys... La catàstrofe ecològica causada per l’enfonsament del Prestige, una de les més greus d’Europa, passarà a la història per no tindre cap responsable d’un delicte contra el medi ambient.

  La sentència de l’Audiència Provincial d’A Coruña, feta pública just el dia que es complien onze anys de l’accident, només condemna el capità del buc per d’un delicte de desobediència. La intensa polèmica sobre la decisió del Govern presidit per José Maria Aznar d’allunyar el Prestige del litoral gallec –amb els consegüents sis dies a la deriva-, esguitada per una escassa confiança en els criteris científics i la mobilització popular de Nunca Máis, queda tancada perquè el jutge ha considerat que negar el refugi a l’embarcació va ser “discutible, però parcialment eficaç”.

  En 2010, l’explosió de la plataforma Deepwater Horizon en el golf de Mèxic va provocar l’abocament més gran de petroli de la història dels EUA i 11 morts. Només dos anys després, la companyia BP va arribar a un acord amb el Departament de Justícia: pagar una multa de 4.500 milions de dòlars canvi d’evitar un procés penal. I en setembre d’enguany ja començava la segona fase del judici per establir el grau de responsabilitat civil de la multinacional petroliera.

  Les comparacions són terribles, però la sensació d’absència de justícia i d’impunitat ambiental hi roman davant la sentència del Prestige. Les catàstrofes ecològiques, a diferència dels desastres ambientals on les forces de la natura s’imposen inexorablement, sempre haurien de tindre responsables. Per fer justícia de veritat i, alhora, donar exemple.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook