Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 26
  Julio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Relax al camp... una paradoxa

  Qui deia que el camp era tranquil? El síndrome del «veí inquiet» està convertint les zones de vacances en autèntics escenaris de batalla d´estruendosos sorolls. La contaminació acústica és un problema creixent a totes les societats europees i, habitualment, aquest tipus de pol·lució es vincula amb el trànsit (vehicles, trens, avions), les activitats industrials o amb activitats d´oci en horari nocturn. Però poques vegades reflexionem sobre les molèsties provocades per un excés de rebombori en un restaurant, les màquines de neteja viària o com algunes motos ens deixen muts al seu pas. Perjudicis acústics que, a més, poden afectar la salut, segons les diverses intensitats i nivells d´exposició.

  L´increment de soroll ha esdevingut un dels reptes ambientals de la nostra societat. Així, la Unió Europea va aprovar una directiva en l´any 2002 per a promoure a tots els estats membres mesures de control harmonitzades i una millora tant de la qualitat de vida dels ciutadans, cada dia més contentrats a ciutats. Tant és així, que l´Agència Europea de Medi Ambient preveu que en 2020 el 80% dels europeus viurà en àrees urbanes, mentre que en set països la proporció serà del 90%.

  A Europa, prop de 450 milions de persones (el 65% de la població) està exposada a elevats nivells de contaminació acústica (per damunt dels nivells de pressió equivalents de 55 dB en 24 hores); mentre que aproximadament 9,7 milions de ciutadans pateix nivells inacceptables (superiors als 75 dB). Per la seua banda, l´Organizació Mundial de la Salut calcula que quasi el 80% d´habitants a les àrees metropolitanes està sotmés a nivells acústics superiors als recomanables.

  El efectes del soroll en la salut tampoc són gens menyspreables: nerviosisme, mal de cap, hipertensió, símptomes depressius, estrès i, fins i tot, dolències digestives o pèrdua auditiva, entre molts altres. Però, curiosament, la directiva europea –integrada a la normativa estatal en 2003- exclou de la regulació el soroll generat dins dels vehicles i aquells generats en l´àmbit domèstic. Quan l´àmbit domèstic és cada vegada més ampli a causa de l´augment de urbanitzacions allunyades dels centres urbans o, ara, a l´estiu cases disperses pel territori. La llei valenciana de Protecció contra la Contaminació Acústica, també de 2002, es refereix als nivells de perturbació màxim en zones d´exterior i es refereix, per exemple, a les zones d´ús dominant terciari en les quals està permès el residencial. Tanmateix, encara no s´aborda un problema real: la utilització de màquines tallagespa, serres elèctriques, graneres amb pressió d´aire, soldadores, etc.

  Potser els urbanites estem neutralitzats amb el soroll constant del trànsit, però comproven vostès la quantitat de sorolls provocats per electrodomèstics de tot tipus i preu que alteren la suposada vida calmada al camp o el enyorat relax que podem retrobar-hi en vacances. I tampoc no importa el nivell econòmic, en uns llocs s´imposarà la joguina de jardiner o de llenyataire. La qüestió és qui demana la treva al veí inquiet les 24 hores del dia.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook