Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 29
  Mayo
  2017

  Comenta

  Comparte

  Twitea

   
  Medi Ambient residus canvi climàtic

  Residus amb glamur

  El fem orgànic que es genera en l´àmbit domèstic emet metà, un gas que triplica al CO2 en capacitat d'escalfament de l´atmosfera. La recollida separada d´aquest residu implica diversos beneficis, com ara, la disminució del rebuig que arriba a les instal·lacions de triatge o els abocadors finals, la reducció del cost de la factura per tractament i l'elaboració d´un adob de qualitat, demandat per l´agricultura, convencional i, especialment, ecològica. Mentre es converteix aquest residu en recurs, s´afavoreix a l'agricultura de proximitat, que garanteix el manteniment del paisatge d´horta i agrícola o la producció pròxima de fruites i verdures, imprescindible per a la sobirania alimentària.

  Les deixalles a casa constitueixen un magnífic tauler de reflexió sobre l'alimentació actual i el model econòmic imperant alhora que un espai per a l´educació ambiental molt pràctic per fer front al canvi climàtic. Alguns ajuntaments com València, Sagunt o Vila-real, entre altres, han estat capdavanters a l´àmbit autonòmic en implantar experiències pilot de recollida selectiva de fem orgànic. Barcelona ho va fer fa més d´una dècada. La seua decisió ha estat molt valuosa, tenint en compte l´absència d´una política autonòmica decidida en aquesta matèria, malgrat les declaracions de bones intencions tant de la consellera d´Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, como del director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Joan Piquer.

  Escoltar a la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, de Compromís, fer balanç de la campanya de recollida domiciliària de fem orgànic als barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí i a sectors de grans productors –centres escolars i de salut, mercats i supermecats– de Quatre Carreres i Poblats Marítims resulta encoratjador. Amb la valentia que van prometre, l´equip de govern dirigit per Joan Ribó ha posat en marxa una iniciativa clau en l'àmbit de la sostenibilitat i amb un rendiment electoral mínim. Per convicció i responsabilitat. Per això també València és enguany Capital Mundial de l´Alimentació Sostenible.

  La fracció de residus elegida pel secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, no ha estat precisament el fem orgànic, potser perquè és una deixalla sense capacitat de seducció. Com un Quixot dels envasos, a cor obert i sense cap cohesió al departament autonòmic suposadament dirigit per Cebrián, Álvaro ha fet una aposta personal. Ha volgut construir el seu lideratge ecològic als Verds amb l´arma del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos (SDDR) i declarant la guerra a Ecoembes. I documentar amb el seu puny i lletra, al seu blog personal, llegendes d'herois ambientalistes contra grans molins de poders econòmics.

  El síndic de Podem, Antonio Montiel, va exigir l'aturada del SDDR –beneïda pel mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, a la jornada Torna el casc– durant la renovació de l´Acord del Botànic i la Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic de la Universitat Pompeu Fabra ha conclós que aquest sistema no implicaria una millora ambiental perquè seria més car i contaminant que l´actual. Tanmateix, l´aventura no té final. El secretari autonòmic ha aconseguit que Compromís signara amb EQUO-Unidos Podemos una Proposició No de Llei al Congrés per impulsar el SDDR. Les eines de lluita ecologista poden resultar perilloses en l´acció de govern, la qual requereix de l´art de establir consensos amb tots els sectors. Trencar amb l'empresariat, gran i menut, no és un bon començament. I, sobretot, calen complicitats en l'àmbit de la sostenibitat, el qual xoca amb les bases del sistema capitalista, el gegant de l´economia globalitzada i els valors de prestigi de la societat actual on, efectivament, el fem orgànic no té cap glamur.   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook