Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 16
  Febrero
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Ciència Universitat de València Física Quàntica

  Revolucions quàntiques

  Un birret llorejat, que distingeix i prepara per a la lluita; l’anell de la saviesa, amb el qual s’estableix una aliança perpètua; el llibre de la ciència, d’on descobrir el seus secrets, i els guants blancs, símbol de puresa i de recerca de la veritat. Són els quatre distintius que s’atorguen durant el cerimoniós ritual d’investidura d’un doctor honoris causa. Juan Ignacio Cirac, considerat un dels pares del primer prototipus d’ordenador quàntic, ha estat protagonista de l’últim honoris de la Universitat de València. L’acte al Paraninf de La Nau va combinar la solemnitat i ritme pausat de les antigues tradicions, enaltidores del saber, amb els discursos d’una de les disciplines científiques més innovadores, la física quàntica.

  Aquesta teoria explica com les partícules es combinen per formar el món de què estem fets i descriu amb precisió el comportament dels objectes microscòpics. Cirac assegurava que la física quàntica “conté nous aspectes que han canviat de forma radical la nostra visió sobre la natura”. Perquè com anunciava el director de la divisió teòrica de l’Institut Max-Planck d’Òptica Quàntica: “cada vegada que tenim accés a noves lleis de la natura, sorgeixen noves aplicacions que revolucionen la nostra societat”.

  La primera revolució de la física quàntica “va donar lloc a la gran revolució tecnològica que gaudim avui: els ordinadors, l’electrònica, els làssers, la tecnologia nuclear i altres dispositius”, apuntava. “El gran desafiament és arribar a dominar el món microscòpic” per a fer possible una segona revolució quàntica, la qual “done lloc a noves tecnologies en el camp de la informàtica i la comunicació”, argumentava.

  A continuació, el rector Esteban Morcillo reivindicava el valor social de la recerca “per comprendre millor el món que ens envolta i incrementar la qualitat de vida de les persones”. Apostava per avançar en l’escriptura del llibre de la ciència, un treball que “rarament és individual”, tot mantenint el to de lluita inspirat pel birret llorejat. Així, va denunciar obertament que la inversió pública en ciència i tecnologia ha estat “sempre escassa en aquests últims temps; ha sofert importants disminucions fins retrotraure’ns a percentatges de PIB d’anys enrere”. Mentre subratllava que les universitats públiques generen dos terços de la producció científica estatal.

  L’honoris de Cirac va coincidir amb l’aprovació del Reial Decret que promou el 3+2 en l’ensenyament superior, un altre camp de batalla on s’haurà de lluitar, novament, amb armes tan excepcionals com ara birrets, anells de saviesa, llibres de ciència i guants blancs. Davant un atac tan potent de la dreta espanyola a les universitats públiques, quedem a l’espera de la segona revolució quàntica.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook