Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 06
  Junio
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Sostenibles contra la crisi

  La Plataforma Valenciana Rio+20 exigeix polítiques sostenibles com a eina imprescindible per a superar la crisi econòmica
   
  ·      Un centenar de persones representatives de l’àmbit autonòmic i entitats, entre elles, la Universitat de València, s’han adherit ja al manifest impulsat per la coordinadora.


  ·      El col·lectiu també ha lliurat una carta per al president Mariano Rajoy a fi de demanar el seu suport a acords vinculants amb la sostenibilitat en la pròxima Cimera de la Terra que tindrà lloc a Rio de Janeiro a partir del 20 de juny.


  ·      Plataforma Valenciana Rio+20 ha demanat els grups parlamentaris a les Corts i al Govern de la Generalitat Valenciana responsabilitat ambiental i un suport decidit al desenvolupament sostenible.

   

  La recent creada Plataforma Valenciana Rio+20 va exigir, en un acte celebrat al Rectorat de la Universitat de València el 5 de juny, amb el suport de la vicerectora de Sostenibilitat i Infraestructures, Clara Martínez, polítiques sostenibles com a eina imprescindible per a superar la crisi econòmica. El col·lectiu ha aprofitat la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient per fer aquesta crida a polítics i ciutadans amb motiu de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, coneguda com Rio+20, la qual tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 de juny a Rio de Janeiro.

  A continuació, els membres de la plataforma van lliurar a la Delegació del Govern una carta amb una mostra simbòlica de la biodiversitat valenciana dirigida al president Mariano Rajoy per a sol·licitar que a la Cimera Rio+20 signe acords vinculants per tal d’aconseguir un desenvolupament humà sostenible.

  Aquesta coordinadora, integrada per associacions i moviments socials i cívics preocupats per l’abast de les crisis globals, s’ha constituït per exigir els responsables polítics compromisos clars que donen suport als objectius de lluita contra el canvi climàtic, la degradació ambiental i la destrucció dels recursos naturals, com també la pobresa extrema, els desequilibris social i tot tipus de marginació.

  La Plataforma Valenciana Rio+20 ha elaborat un manifest, al qual s’han adherit més de 30 institucions, entre elles, la Universitat de València, set grups polítics i 60 persones representatives dels àmbits cultural, social i polític. La vicerectora de Sostenibilitat i Infraestructures, Clara Martínez, ha destacat el compromís de la entitat acadèmica amb la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible, i també, “amb l’aprovació del Campus Sostenible, un pla d’actuació encaminat cap a la sostenibilitat en els àmbits de l’educació, la recerca i el funcionament quotidià de la Universitat”.

  Maria Àngels Ull, professora de Bioquímica i integrant de l’Estructura de Recerca Interdisciplinar d’Estudis de Sostenibilitat de la Universitat de València ha subratllat la importància de “moure a la societat valenciana en la reflexió sobre les temàtiques de la Cimera de la Terra Rio+20”. Carme Miquel, escriptora i portaveu d’Escola Valenciana, ha lamentat la pèrdua de biodiversitat, la introducció d’espècies exòtiques i invasores i el dèficit d’educació ambiental de la societat. “Hem d’acabar amb l’urbanisme salvatge que ha segellat el nostre territori fent-lo improductiu per sempre més, com també frenar la pèrdua de diversitat biològica”.

  Daniel Gil-Pérez, catedràtic de la Universitat de València i membre d’Educadors per la Sostenibilitat, ha anat fins les causes de la crisi econòmica actual: “un creixement depredador i insolidari en benefici d’interessos particulars a molt curt termini que, alhora, ha generat desequilibris inacceptables”. Per aquest motiu ha reclamat: “que l’arbre de la crisi econòmica no ens amague la crisi global i local que afecta a tants vessant ambientals i socials”. Gil-Pérez va insistir en la necessitat les energies renovables, com també l’agricultura ecològica. Maria Josep Picó, periodista ambiental, ha demanat en nom de la Plataforma Valenciana Rio+20 al Govern valencià, “responsabilitat ambiental a fi de garantir un futur més sa i competitiu de tots els valencians, com també, fer estudis periòdics de l’estat del medi i apostar per un model de governança autonòmica que acabe amb projectes megalòmans i afavorisca la lluita contra les desigualtats”. Picó va lamentar “l’absència de polítiques autonòmiques transversals per mitigar el canvi climàtic, ja que l’estratègia valenciana no s’ha desenvolupat àmpliament, i la falta d’iniciatives per apostar per l’economia ecològica per buscar nous jaciments d’ocupació en sectors amb alt valor afegit”.

   El document assenyala que cal fer front a un conjunt de greus situacions vinculades a un creixement econòmic “depredador, contaminant i insolidari que la crisi econòmica ha vingut a agreujar”. D’aquesta manera, segons els membres de la coordinadora, “no té sentit, per tant, pretendre resoldre l’actual crisi econòmica tornant a la senda del creixement insostenible que l’ha causada”, en conseqüència, donen suport a un canvi de model socioeconòmic que propicie un desenvolupament humà realment sostenible, respectuós amb la diversitat biològica i cultural i satisfactori per al conjunt de la població mundial, sense discriminacions ètniques, socials o de gènere.


  TRANSICIÓ FINANCERA i ENERGÈTICA

  El manifest Rio+20 de la Plataforma Valenciana també aposta per la regulació del sistema financer per tal d’evitar el predomini i control de les empreses financeres sobre l’economia i els bens socials. “Cal disposar de polítiques tributàries justes i progressives”, subratlla el text. Paral·lelament, es demana una transició energètica, degudament programada, cap a fonts renovables, eficiència i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle; com també la gestió racional i sostenible dels recursos naturals i el desenvolupament de l’agricultura ecològica.  I de cara a la Cimera Rio+20, la coordinadora exigeix acords vinculants i efectius que resolguen la problemàtica creada per les crisis actuals i que facen possible la supervivència digna de les generacions futures.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook