Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 27
  Marzo
  2017

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient

  Tanquem Cofrents?

  L'ecologista nuclear és el títol provocador de l'assaig sobre alternatives al canvi climàtic del catedràtic de física Juan José Gómez Cadenas. El desenvolupament de la investigació com a eina per trobar alternatives sostenibles al model energètic actual és imprescindible per a l'investigador de l´IFIC (UV-CSIC), qui lamenta l'antagonisme de l'energia nuclear i les fonts renovables perquè, en la seua opinió, «són aliades» per fer front a l'escalfament global.

  La producció nuclear constitueix una de les banderes més poderoses del moviment ecologista. L'oposició a unes proves nuclears dels EUA a un arxipèlag d'Alaska va ser la primera acció de Greenpeace, el 1971, i les ximeneies han esdevingut icona de lluita, enemic a batre, tot i que són torres de refrigeració que vessen vapor d'aigua. Perquè el problema més greu d´aquesta via de generació elèctrica és la perillositat de la radioactivitat, tant per a la seguretat ciutadana com per al medi ambient. A més a més, no hi ha cap sistema de tractament dels residus d'urani exhaurit, sinó que s'han de conservar per sempre més, tot generant riscos de gran magnitud i una elevadíssima despesa que els governs transfereixen a la factura elèctrica domèstica.

  La batalla ecologista contra la central de Cofrents es va iniciar durant les acaballes del franquisme, en connexió amb les mobilitzacions antinuclears a Europa i l'ambient sorgit del Maig del 68. Hi confluïen les demandes de tot tipus de llibertats i també la defensa ambiental. Tanquem Cofrents va ser un lema d'èxit, però el 1984 Iberdrola va posar en marxa el reactor. L'oposició sense escletxes a tot allò nuclear és constant i contundent, des del grup Margarida, nascut al si del Departament de Sociologia de la Universitat de València amb lideratges com ara Josep Vicent Marqués –«col·lectiu irrepetible i emblemàtic per a l´ecologisme valencià», segons l'ambientalista Enric Amer–, fins a l´actual Marfull d´Acció Ecolosta Agró. De fet, Margarida va publicar el llibret titulat Energia nuclear. Una energía que mata.

  El govern tripartit ha registrat una Proposició no de Llei a les Corts perquè la Central Nuclear de Cofrents es desconnecte quan finalitze el seu període de pròrroga el 2021. Benvingudes siguen les propostes ambientalistes a la política valenciana, això sí, que no només repliquen eslògans ecologistes de llarga tradició, enlluernadors a primera vista, sinó que els doten de planificació a llarg termini, de contingut, d´alternatives viables per garantir la seguretat i el subministrament. Sorprén la valentia ambiental de l'executiu d´esquerres en l'àmbit legislatiu -amb horitzons a molt llarg termini- amb la ineficiència en el camp de gestió de les conselleries, el curtíssim termini, el de la decisió. Tanquem Cofrents sense impulsar, des del departament d'Economia Sostenible, un pla seriós i professional per a les energies renovables, com denuncia Avaesen. Tanquem Cofrents sense que Medi Ambient haja promogut amb coratge les apressants mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic previstes en l'estratègia valenciana. Tanquem Cofrents?

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook