Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 04
  Octubre
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Terratrèmols

  Els sotracs microsísmics que estan patint durant les últimes setmanes el Baix Maestrat i les Terres de l’Ebre trenquen l’optimisme tecnològic de la societat i posen en alerta les alarmes de la població perquè el terratrèmols, tot i la seua baixa magnitud, generen una gran incertesa i sensació de perill. Els sismes es relacionen amb les obres del projecte Castor, promogut per ACS i la canadenca Escal, el qual preveu utilitzar un antic pou petrolier a 1.750 metres de profunditat per a emmagatzemar una reserva de gas important, decisiva en el cas de problemes de subministrament. És a dir, estratègica per a les empreses que especulen amb el preu de l’energia. Però la relació causa efecte encara no ha estat demostrada, això sí, el principi de cautela ha fet paralitzar les intervencions i posar en marxa el pla contra riscos sísmics.

  Aquest episodi ens condueix a la  prudència davant la intervenció sobre el territori i, fins i tot, a la precaució que hauríem de tindre en els nostres impactes sobre el medi ambient. No podem creure que les grans infraestructures podran resoldre tots els desequilibris generats per l’actual model energètic, on el control de la demanda i l’ús de les fonts renovables estan sota mínims.

  El clima és un altre exemple. Les grans empreses poden prometre la construcció de magatzems per als gasos d’efecte hivernacle amb inversions multimilionàries, però difícilment frenaran l’escalfament global. Acabem de tindre unes nits molt càlides, amb registres de rècord per a aquesta època de l’any, segons l’Agència Estatal de Meteorologia. I el passat mes va ser el setembre més sec dels últims 30 anys, amb una pluja al territori valencià un 80% inferior a les xifres normals. Tot just, quan s’acaba de presentar a Estocolm el primer dels tres estudis que constituiran el cinquè informe de Canvi Climàtic de l’IPCC de les Nacions Unides, on es torna a constatar l’empremta d’aquest fenomen i la responsabilitat humana. Les seues importants advertències i previsions, tanmateix, no han generat cap terratrèmol mediàtic, al contrari que el quart informe en 2007, donat a conèixer abans de l’esclat de la crisi econòmica.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook