Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 05
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Tot, +innovació

  En model d´investigació cada vegada més vinculat a la transferència, és a dir, l´aplicació pràctica dels resultats per al seu aprofitament econòmic i social. Aquesta és la tendència que s´imposa, en detriment de la ciència bàsica, aquella que serveix per incrementar el coneixement fonamental, també clau per a la ciència aplicada futura... Tot i aquestes fronteres, l´aspiració és clara: disposar dels recursos necessaris per a fer una ciència de qualitat.

  Les universitats públiques valencianes han tornat a rebutjar en bloc i amb contundència aquesta setmana qualsevol retall a la investigació. Ho feien, precisament, a la celebració del desè aniversari de Ruvid, la xarxa d´universitats valencianes per al foment de la investigació, el desenvolupament i la innovació. Mentre el conseller d´Educació, José Císcar, va destacar el Pla Plurianual de Finançament del Sistema Públic Valencià (2010-2017), encara que no s´aplicarà íntegrament fins a 2013.

  En un perfecte castellà, Císcar va subratllar que aquest compromís de la Generalitat Valenciana vincula el finançament a la consecució de resultats, docents i d´investigació, segons les peculiaritats de cadascuna de les institucions acadèmiques. Alhora, recordava que el pressupost autonòmic per a I+D+i creixerà un 1,1 % en 2012, evidentment sense fer cap al·lusió al tancament de línies d´investigació del Centre Príncipe Felipe o el retard de més de dos anys en els pagaments de la recerca del Museu Valencià d´Història Natural a través de les conselleries de Cultura i Medi Ambient (ara de Turisme, Cultura i Esport i d´Infraestructures, Territori i Medi Ambient).

  El rector de la Universitat Politècnica de València, Juan Julià, va ser molt clar: «Hem de donar valor a la transferència, sense perjudicar la investigació». I va destacar algunes dades interessants sobre el sistema públic d´investigació espanyol en comparació amb el dels Estats Units, recordant les estadístiques d´Investigació i Desenvolupament del Manual Frascati de l´OCDE. Si bé, la publicació de resultats de recerca en revistes d´impacte resultava molt més econòmic al nostre àmbit, el cost de les patents era extraordinàriament més barat als EUA, per la qual cosa Julià reiterà la voluntat de les institucions públiques valencianes en aproximar-se al teixit productiu autonòmic a fi d´augmentar la utilització i rendibilitat de la recerca.

  Recerca, transferència... i falta un tercer vector, la innovació. El concepte omnipresent tant en la nit d´aniversari de la Ruvid, com als discursos polítics amb vocació anticrisi. Tot ha de passar per innovar, des la creació de llocs de treball a la refundació de la Unió Europea. Innovar simplement implica elevar els nivells de productivitat, ser més eficients, i les inversions privades i públiques no poden restar al marge.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook