Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 20
  Febrero
  2015

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Medi Ambient Paisatge Ordenació del territori

  Veus per l'horta

  Ara fa un any, germinaven les primeres llavors d’una publicació col·lectiva que creixia per reivindicar el valor ambiental i patrimonial de l’horta, alhora que la seua viabilitat econòmica, precisament quan la crisi financera havia estancat l’especulació urbanística sobre la terra fèrtil. Eren els esbossos de la publicació que enllestíem des de la Universitat de València, ‘Veus per l’horta’, on gràcies a la col·laboració multidisciplinar d’autors i fotògrafs es conreaven algunes idees clau per al futur d’aquest espai únic.

  L’horta tradicional no percebuda com a paisatge bucòlic del passat, sinó com a recurs viu amb capacitat productiva i competitiva. S’hi requeria el seu potencial perquè als seus sols agarraren iniciatives de professionalització agrícola, turisme sostenible, consum responsable, seguretat alimentària, conservació del medi ambient, el paisatge, la biodiversitat i el manteniment d’un dels grans pulmons verds de l’àrea metropolitana.

  De les 20.000 hectàrees d’horta de València existents a la dècada dels seixanta només es manté al voltant d’una quarta part. I malgrat que totes les veus expertes –des de l’acadèmia als sindicats agraris- aconsellen la preservació, l’Ajuntament de València deixa de banda l’aixada per alçar la destral i donar un altre colp a l’horta de Vera a la seua revisió del PGOU. Si a ‘Veus per l’horta’ s’instava a la voluntat i coordinació institucionals per desenvolupar, per exemple, l’arraconadíssim Pla d’Acció Territorial de l’Horta promogut part de la Generalitat Valenciana, voilà la demostració de poder i el repte ideològic de la dreta liderada per Rita Barberà. El Partit Popular, tan poc seduït pel compromís en la defensa del medi ambient, continua apostant pel city-marketing i l’homogeneïtzació urbana en detriment de l’imaginari i el paisatge, saba de la idiosincràsia valenciana.

  Joan Romero, catedràtic de Geografia de la Universitat de València, feia una diagnosi tan brillant com breu: “El temps dels estudis ha passat, és moment d’abordar els quatre processos convergents que amenacen l’horta: contaminació, traçat d’infraestructures, expansió desordenada de l’espai urbà i pèrdua de rendibilitat ateses les escasses garanties de relleu generacional en les explotacions agrícoles”. La tanda de rec és, doncs, al camp de conreu polític.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook