Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 05
  Abril
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  "Viure bé sense nuclears” o, almenys, saber-ne les implicacions

   

   

  La companyia propietària de la central nuclear de Fukushima, Tokyo Electric Power, va començar ahir a abocar 11.500 tones d’aigua ‘lleugerament’ radioactiva al Pacífic, mentre el govern nipó anunciava el reforçament dels controls sanitaris de productes marins. Portem quasi un mes de rosari informatiu, de sotrac constant, mentre desenes de milers de persones es troben desplaçades de l’entorn de la nuclear malmesa pel tsunami del passat 11 de març. El debat nuclear torna a l’actualitat, i més encara, perquè menys d’un mes abans d’aquesta tragèdia el Ple del Consell dels Diputats i Consell de Seguretat Nuclear van permetre la renovació de l’explotació de la central nuclear de Cofrents, durant una dècada més, fins el 2021. Mentrestant, també s’acaben d’assabentar que l’energia eòlica es va imposar el mes passat i va esdevindre la principal font de subministrament energètic a l’estat al cobrir el 21% de la demanda elèctrica. No és impossible amb les renovables...

  TERTÚLIA CIENTÍFICA, DIMECRES
  Actualitat informativa i també actualitat que requereix la implicació ciutadana. Demà, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, amb la col·laboració de diverses entitats, proposa un debat rigorós a partir de les 19 hores a la cafeteria del centre Octubre (Sant Ferran, 12, València). Sota el títol ‘Lliçons nuclears: de Fukushima a Cofrents, hi intervindran en aquest Bar Científic integrat al cicle Innova’t: Fernando Sapiña, professor de Química de la UV, Antoni Montesinos, del depatament de Medi Ambient de CCOO-PV y en representació dels productors d’energia nuclear, entre ells, la central nuclear de Cofrents, Antonio González, del Foro de la Industria Nuclear Española.

  MANIFESTACIÓ ANTINUCLEAR, DISSABTE
  I la plataforma Tanquem Cofrents, integrada per diversos grups conservacionistes, convida a la ciutadania a una manifestació antinuclear el pròxim dissabte, la qual s’iniciarà a les 18.30h. a la plaça de Sant Agustí. M’agrada especialment la reflexió de William Colom, d’Acció Ecologista Agró: “Una vegada més la societat occidental ha rebut un dura lliçó d'humilitat contra la prepotència i la falsa creença de la infal·libilitat de la tecnologia nuclear. I, una vegada més, caldrà el sacrifici de vides humanes per tal de poder controlar la catàstrofe generada per aquest accident, a més de les que moriran i patiran les conseqüències de la radiació durant molts anys. I la declaració de 'zona cero’ en una enorme superfície de terreny al bell mig del Japó, on no es podrà viure durant molts anys”. Paga la pena assumir tot açò per a produir energia elèctrica? Plantegen els ecologistes.


  Dijous pròxim, 7 d'abril, és el Dia Mundial de la Salut, per tant, una bona ocasió per plantejar-nos el model energètic que volem en relació amb la qualitat de vida actual i futura, com també la nostra responsabilitat. Tot i això, hi ha veus que encara troben arguments i xifres per defensar que la nuclear és, fins i tot, la via més segura per produir electricitat, com ara David Brown en The Washington Post (http://wapo.st/gF2UFM). El fet evident és la necessitat i l’obligació de dedicar temps a informar-nos en profunditat.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook