Blog 
El Blog de Josep Antoni
RSS - Blog de josep antoni mollà soriano

El autor

Blog El Blog de Josep Antoni - josep antoni mollà soriano

josep antoni mollà soriano

Encara que soc mestre titolat, "profesor de E.G. B.", deia el paper, i he treballat a Correus, el periodisme de "corresponsal", al Noticias al dia dirigida pel mestre J. J. Pérez Benlloch, i després la del Levante, fins que funde en 1987 "Crònica" per a la Vall, mentre ...

Sobre este blog de Comarcas

En este Blog tenen cabuda les meues col.laboracions setmanals a l'edició vall d'albaidina d'este diari: "El mirador del Benicadell" i "la noticia de la setmana a la Vall Blanca". També aniran caent altres escrits amb punts de vista i assumptes diferents, que puga ...


Archivo

 • 15
  Noviembre
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  RTVV: LA DARRERA DESFETA D'ATILA PP

   L’any 1989, el Juli Esteve, com a cap de informatius de Canal 9, em va fer la proposta de cobrir, com a redactor, la Vall d’ Albaida, junt al camera Rafa Fornés. En el transcurs d’aquells primers anys els corresponsals estàvem plens d’esperances amb el nou projecte de comunicació. Ens donaven directrius per al bon funcionament, però també ens escoltaven mitjançant algunes reunions de treball a la seu de Burjassot. Estes foren espaiant-se en el temps fins a desaparèixer. Tots els mesos realitzavem una mitjana de vuit noticies valldalbaidines. Els temes eres de tot tipus, i encara que no hi havia censura, com a norma ens recomanaven que fugirem de fer-se ressò de les noticies polítiques locals de poca alçada. Tal volta les noticies mes esborronadores que vam cobrir, quant a imatges i contingut, foren acudir a dos tràgics accidents de cotxes, ambdós en cap de setmana, a primers dels 90, ú als Alforins, entre Fontanars i Cabdet, on van morir 5 joves, i altre a Bellús, on va caure un cotxe al pantà, morint ofegats 4 joves.

  En aquells inicis, fins i tot, es va fer un programa informatiu comarcal de curt recorregut. Tot estava per fer, les propostes i il·lusions anaven agafades de la mà. Però la cosa va començar a maldar-se quan el director de la RTVV, A. Fabregat, que començava ha ser qüestionat, sorprenia amb un desficaci, un llistat de paraules censurades. Sembrant un desencant que poc a poc aniria estenent-se.

  D’aquella primera època de Canal 9 recorde un reportatge, ”in situ”,  però per a la desapareguda revista comarcal Crònica, amb tres de les periodistes valldalbaidines plenes d’esperances que havien encetat les emissions televisives, després de passar les corresponents oposicions. Eren Yolanda Ybarra d’Albaida, Isabel Donet de Benigànim i Remei Blasco de Carrícola.

  Però arribem a 1995, i en això ”llegó Zaplana y mando callar” (tots els governs totalitaris, siguen de dretes o esquerres, estan units pel mateix objectiu: carregar-se la llibertat d’expressió). El que va seguir de manipulacions, mentides, etc., ha estat repassat estos dies per  tots els mitjans de comunicació independents del PP, arran de la mortal i, segurament, perversa, decisió de l’hereu del Terminator-Camps, es a dir  el feble A. Fabra, de tancar Canal 9. Òbviament l’arribada al “poder valenciano” del “cartagenero” va repercutir en que desmantellaren, no formalment, les corresponsalies. En el meu cas, i amb papers pel mig, vaig deixar de ser-ho essent directora de Canal 9 la periodista que li feia, al Zaplana, les notes de premsa a l’ajuntament de Benidorm, dic de la incompetent Genoveva Reig.

  Una referència visionària va ocórrer quan amb motiu de l’arribada del PP  a la Generalitat, i coincidint amb un atrevit intent de la revista valldalbaidina Crònica, que jo dirigia aleshores, de fer-se un lloc a la ciutat de València, publicarem, al desembre d’eixe 1995, un anàlisi resum gens positiu per al PP, fent-se ressò de la valoració feta pels principals mitjans de comunicació valencians, sobre els primers 100 dies de govern del PP al Consell. Publicarem una portada que va ser premonitòria. Però l’ús de la llibertat ens passaria factura, concretament el boicot publicitari d’empresaris valldalbaidins, (quasi els mateixos als que els regalaria el “timo la estampita” de Terra Mítica, amb 5.000 milions de pessetes de res) els quals llavors tenien totes les seues esperances de negoci dipositades amb l’emergent PP. La portada d’aquell Crònica estava il·lustrada amb una fotografia, en primer pla, del  president de la Generalitat, mes unes ones elèctriques lineals i un peu amb aquest titular: “Electroencefaloplana, plano”, i un avant títol referent als primers 100 dies de govern. La venjança fou dura i llarga.Crònica hui no existeix.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook