Blog 
El Blog de Josep Antoni
RSS - Blog de josep antoni mollà soriano

El autor

Blog El Blog de Josep Antoni - josep antoni mollà soriano

josep antoni mollà soriano

Encara que soc mestre titolat, "profesor de E.G. B.", deia el paper, i he treballat a Correus, el periodisme de "corresponsal", al Noticias al dia dirigida pel mestre J. J. Pérez Benlloch, i després la del Levante, fins que funde en 1987 "Crònica" per a la Vall, mentre ...

Sobre este blog de Comarcas

En este Blog tenen cabuda les meues col.laboracions setmanals a l'edició vall d'albaidina d'este diari: "El mirador del Benicadell" i "la noticia de la setmana a la Vall Blanca". També aniran caent altres escrits amb punts de vista i assumptes diferents, que puga ...


Archivo

 • 24
  Agosto
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  SABOR MUSICAL DE LA TERRA

   D’encert a continuar cal qualificar el concert del veterà cantant Miquel Gil i del xativí Pep Gimeno “Botifarra”, en la nit del passat dimarts a la Glorieta d’Ontinyent. El concert programat per l’ajuntament de la ciutat, per a la setmana de festes per excel·lència, fou conceptuat per l’organització dins de la “diversitat” musical, i per l’acollida del públic i per donar cabuda a la cançó amb la nostra llengua, va demostrar que, este any, deuria ser el punt de partida per a que es consolide esta cita musical, com a una de les referències, en el context de la programació de la setmana de moros i cristians.

  Va obrir el concert la veu aspra, de bancal i de secà del cantant de Catarroja, Miquel Gil, tota una llegenda viva i plana, de la música i les cançons valencianes, des de fa mes de trenta anys.  El repertori de les gravacions de Gil, sols o col·laborant amb altres, es troba des de el mes recent de 2011, “Per marcianes” o 14 registres mes,  a la qual cal afegir la seva participació en els primers nou discs del grup Al tall, com a membre fundador. Un bagatge així li permet anar sobrat de recursos i de repertori. I així ho va demostrar en la càlida nit de la Glorieta. On des de l’austeritat d’un sols músic acompanyant, va anar augmentant el número d’acompanyats i les possibilitats sonores de les seves cançons.

  En el moment mes alt del seu concert, M.  Gil, va donar pas a “Botifarra”, dos de les veus mes genuïnes de la cançó valenciana. Junts interpretaren , amb el regal que això suposava, varies cançons, tal i com havia avançat Gil, en una entrevista en este diari.

  Per a seguir, després, i cap a la fi, Pep Gimeno, qui amb la seva senzilles cada vegada es mes estimat pel públic ontinyentí, atès que en cada nou recital segueix creixent, en totes les seues facetes.

  .Encara que el seu bot al món discogràfic es relativament recent, 2006, després d’un  multitudinari concert al Mercat de Xàtiva, la complicitat que aconsegueix amb un públic ampli, sobre l’escenari, el converteix, amb tot un fenomen musical. La qual cosa no vol dir, que com a persona i com a artistes segueix mostrant-se pla i conreador del cant de forma d’artesà.

  “Botifarra” amb un repertori tret dels seus quatre discs, el mes recent “Botifarra a Banda” (2012), però també amb una llarga trajectòria com a cantant d’albaes, acuradament recollida al llibre escrit per Antoni Martínez, “La veu de la memòria”, cada nova actuació multiplica els seus recursos com “showman” de la cançó. Les filigranes verbals, les dites populars i la velocitat d’articulació de les paraules reberen gran reconeixement del púbic. Però també del món de la música com ho va fer eixint a l’escenari i acompanyant –lo a la dolçaina en una cançó, el membre del grup Obrint Pas, d’origen ontinyentí, Miquel Gironés.

  " Botifarra” ha fet que les cançons tradicionals de La Costera i La Vall d'Albaida, citant constantment el nom dels pobles i el malnom dels transmissors vells de cada municipi, que encara les recordaven

  Una cançó final, amb les veus dels cantaors Miquel i Pep va posar fi a un concert que deuria ser capdavanter en encetar un camí de futur, el de ser plaça referent de la música en valencià, Ontinyent.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook